Tuintips maart

Operatie Steenbreek IVN Lelystad

OPERATIE STEENBREEK  GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS
MAART – LENTEMAAND (op 21 maart begint de lente) 
Water in je tuin
Hoeveel neerslag valt er in jouw tuin? Leuk om te meten. Je kunt na iedere bui kijken hoeveel millimeter er gevallen is maar ook per dag of per week. Wat je nodig hebt is een regenmeter. Een eenvoudige regenmeter koste een paar euro. Zet hem niet vlak naast het huis of zo maar in de ‘vrije ruimte’.  

Tegels eruit: wat kan er in?
Timmer je eigen m2 (= vierkante meter) tuintje. Je hebt nodig: 8 planken van 1 meter lang en voor in de hoeken balkjes van 4 x 4 cm (de maten komen niet zo precies) van 29  cm lang (de hoogte van 2 tuinplanken). Bevestig de planken op de balkjes met schroeven (voorboren tegen het barsten). Vul de bak met potgrond (geen bemeste tuinaarde, die is te scherp).Bedenk dat de potgrond een ‘vieze vlek’op de verharding geeft. Haal die daarom eventueel weg. Natuurlijk kun je meer tuintjes maken, bijvoorbeeld voor bloemen, groenten, aardbeien en kruiden.

Dier van de maand: merel
In de lente zingt de merel (het zwarte mannetje, het bruine wijfje zingt niet) het hoogste lied vanuit een boomtop of vanaf de nok van het dak. Ze broeden niet in een nestkast maar, bijvoorbeeld, in een conifeer. Hoe donkerder oranje – geel (komt door de caroteen, de stof die ook in wortels zit) de snavel van het mannetje is hoe geliefder hij is bij de dames (donker = gezond!). De merels eet o.a. wormen en vruchten.

Bloemen
In tuincentra hangen weer rekken vol met zaden van bloemen, kruiden en groenten. Nu kiezen, (meestal) in april zaaien. Bloemen voor de snij of vooral voor vlinders? Gemengd of in één kleur? Hoge of lage bloemen? Keus te over. Info staat op de verpakking. Veel zaaibloemen zijn eenjarig: ze groeien, bloeien en gaan dood in één seizoen, tweejarigen  groeien het eerste jaar en bloeien het tweede jaar. Vaste planten gaan járen mee. 

Groenten en kruiden
In maart kun je bij tuincentra vaak weer kleine plantjes van groenten en kruiden kopen. Vaak gaan ze per setje van vier stuks. Zelf zaaien kan ook, maar vaak heb je dan zoveel plantjes dat je er geen weg mee weet: wat moet je met 50 kroppen sla? Overigens kun je kleine plantjes, ‘zaailingen’noem je ze, ook eten. Zaai als je grootverbruiker bent, koop plantjes als je een kleinverbruiker bent. Zaaien in gedeeltes kan ook.

Fruit
In maart beginnen de knoppen aan je fruitstruiken dikker te worden. Zwellen noem je dat. Uit de slanke, spitse knoppen groeit blad, uit de ronde, dikke knoppen komen bloemen. 

Kids
Plant een aardappel in een grote pot en kijk hoe de plant groeit. Regelmatig water geven. Als de plant geel wordt kun je je eigen gekweekte aardappels oogsten. 

Onkruid: waar komt het vandaan?
Vaak zit de grond van een tuin vol onkruidzaden (tot 70.000 per m3). Schoffel of spit je dan komen er wat zaden boven die kunnen kiemen: een zaadje wordt een plant. Kijk ook in de tips van de maanden april, mei en juni. Onkruid = planten die groeien op een plek waar je ze niet wilt hebben.

Wordt het buitenweer?
’Danst het lammetje in maart (lekker lenteweer) dan pakt april het bij zijn staart’(dan wordt het kil en guur in april).

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan de Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad
Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl
IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad
KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein) Vraag daar naar data en tijden.

Tuintips maart Operatie Steenbreek