Tuintips juli

Operatie Steenbreek IVN LelystadOPERATIE STEENBREEK GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS JULI – HOOIMAAND

Water in je tuin: een regenton
Van een (of meer) regenton(nen) kun je ontzettend veel plezier hebben. Je kunt de neer- slag opvangen van afdakjes, schuur en kas. Dat ‘levert’ je gratis water op dat ook nog eens op de goede (buiten-)temperatuur is (kraanwater voor veel planten aan de koude kant). Regentonnen heb je in soorten en maten, van heel mooie, design’tonnen’ die je bij- voorbeeld om de regenpijp monteert, tot eenvoudige maar praktische tonnen van kunst- stof. Kies ze niet te klein (120 - 160 liter is een mooie maat). Het opzetstuk (zet je de ton op) heeft vaak de neiging om in te zakken als de ton vaak vol zit. Gebruik daarom een stapeltje 40 x 60 of 50 x 50 tegels. Voor de nachtvorst laat je ze weer leeglopen maar zo- ver is het nog lang niet.

Tegels eruit: wat kan er in?
Je krijgt deze zomer je kleine neefje/nichtje te logeren? Verwijder dan wat tegels en zet die als rand overeind, je hebt dan wel vier extra tegels nodig. Vul de bak met zand en laat die kleine broekenpoeper zijn/haar gang maar gaan. Natuurlijk kun je er daarna een leuke groenbak van maken! Het zand bewaar je in zakken tot je het ergens voor kunt gebruiken.

Dier van de maand: lieveheersbeestje
Soms denken mensen dat een lieveheersbeestje net zoveel jaren telt als het aantal stippen op zijn rug maar dat is niet zo. Het aantal stippen is afhankelijk van de soort. Voor ons is het lieveheersbeestje het symbool van vredelievendheid maar bladluizen kijken daar heel anders tegenaan: hij eet ze in flinke aantallen, bij wijze van spreken, met huid en haar op. Ook de larve van het lieveheersbeestje smult ervan. Omdat de larve slecht ter poot is legt zijn moeder de eitjes in bladluiskolonies. Slim bedacht!

Bloemen
Eenjarige planten kunnen vaak maandenlang bloeien maar daar moet je wél wat voor doen: geef ze regelmatig water met een beetje voeding en, dat is minstens zo belangrijk: haal de uitgebloeide bloemen uit de planten zodat er geen ‘kracht’ gebruikt wordt om vruchtjes met zaad te vormen. Die energie kan de plant beter gebruiken om nieuwe knop- pen en bloemen te vormen! Niet dan?

Groenten en kruiden
Is je krop sla of andijvie te groot om in één keer te oogsten en op te eten? Geen probleem: snij een deel van de krop of stronk af maar laat het blad dat overblijft, op de wortel zitten. Zo blijft het vers en vaak groeit het nog een beetje door. Schiet de plant door (in het hart van de plant groeit opeen een lange stengel)? Pluk dan het blad af en gebruik het. Het is iets harder en misschien een beetje minder mals maar een kniesoor die daarop let. Kip- pen, cavia’s en konijnen lusten de stronk en oud blad.
Heb je deze zomer al heerlijke, verse muntthee gedronken? Munt groeit prima in je tuin!

Fruit
Snij het pruikje met een stukje schil van de ananas en zet het in een pot met een mengsel van potgrond en zand (half om half). Matig water geven. Doe er de eerste weken een plastic zakje overheen tot je ziet dat er wat groei in begint te komen. Niet te koud wegzet- ten! Je oogst geen ananas maar krijgt wel een leuke plant.

Kids: pitten zaaien
Bewaar wat pitten uit verschillende vruchten. Laat ze een dag of 10 drogen op een krant op een koele plek uit de zon en zaai ze dan in potjes die je vult met een mengsel van pot- grond en zand (half om half). Zet erop wat erin zit. Zet je potjes op een schoteltje op een warme plek, geef regelmatig water op het schoteltje en doe over de potjes een boterham- zakje of iets dergelijks. Meestal krijg je geen planten waarvan je kunt oogsten maar leuk om te doen is het wél!

Onkruid: waar komt het vandaan?
Veel onkruid komt mee met krijgertjes van anderen. In heel wat tuinen is zevenblad op die manier ‘binnengekomen’. Het is dus goed om te weten uit wat voor tuin (netjes of niet?) je plantjes afkomstig zijn.

Wordt het buitenweer?
‘In juli zonnebrand wenst een ieder op zijn land!’

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad

-  Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl

-  IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad

-  KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuis- plein). Vraag daar naar data en tijden.

Tuintips juli