Tuintips januari

Operatie Steenbreek IVN Lelystad

OPERATIE STEENBREEK GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS

JANUARI – LOUWMAAND (‘louw’komt waarschijnlijk van ‘looien’, huiden looien)

Water in je tuin: zuinig met zoet water.

Zoet water is schaars, ook in Nederland waar, zeker in het westen, de verzilting steeds verder oprukt. De meeste planten hebben zoet water nodig, o.a. voor het transport van in water opgeloste voedingsstoffen. Ook dieren en, uiteraard, mensen gebruiken zoet water. Wees er daarom zuinig op. Vang neerslag bijvoorbeeld op in een regenton. Ideaal (gratis en niet te koud) om potten, bakken en tegeltuintjes water te geven.

Tegels eruit: wat kan er in?

Onder de verharding ligt meestal een flinke laag zand. In dat zand groeit bijna niets. Schep het eruit en vervang het door tuinaarde of potgrond (géén bemeste tuinaarde, dat is te ‘scherp’voor de meeste planten).Spit de aarde door de ondergrond zodat je een geleidelijke overgang krijgt. Haal je één tegel weg dan kun je daar wat kruiden of een á twee sla- /andijvieplanten inzetten. In de komende maanden lees je er meer over.

Dier van de maand: kool- en pimpelmees

Wanneer je een vetbol of pindaslinger ophangt heb je grote kans dat daar kool- en pimpelmezen op afkomen. De koolmees heeft een zwarte pet en een zwarte ‘stropdas’ (mannetje breed, wijfje smal). De pimpelmees heeft een blauwe pet. Heer en mevrouw pimpelmees lijken als twee druppels water op elkaar.

Bloemen

Er zijn planten die alleen maar in de winter bloeien zoals de winterbloeiende jasmijn (Jasminum nudiflorum, gele bloemen) en de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ met roze bloemen die heerlijk geuren. Geef aan de kweker altijd de ‘moeilijke’, de wetenschappelijke naam door. De Nederlandse naam is vaak verwarrend en kan per streek zelfs anders zijn.

Groenten en kruiden

Verse tuinkruiden in de winter zijn behoorlijk schaars. Tijm kun je nog wel oogsten, misschien ook nog wat blaadjes van de munt en de citroenmelisse (allebei lekker om thee van te zetten). Verse kruiden koop je nu in potjes voor in de keukenvensterbank. Je kunt ze, na de oogst, in de lente buiten planten maar niet altijd gaat dat goed. Voor basilicum is het buiten pas in mei-juni warm genoeg.

Fruit

In een klein tegeltuintje (1 tegel van 40 x 40 cm) passen twee frambozen (bijvoorbeeld 1 zomer- en 1 herfstframboos) of twee aardbeiplanten.

Kids

Nestkast timmeren. Ook in een tuin met weinig natuur kun je vogels een plezier doen met een nestkast, bijvoorbeeld voor mezen. Kijk voor de maten en de afmeting van het invlieggat op internet, bijvoorbeeld bij Vogelbescherming Nederland. Leuk om samen te maken en nog leuker als er ook in gebroed wordt. In de winter is de kast een prima schuilplek voor vogels.

Wordt het buitenweer?

‘Als de dagen beginnen te lengen, begint de vorst te strengen (wordt het kouder)!

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan de Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad

Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl

IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad

KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar de data en tijden.

Groene tuintips januari