Lelystad
Bomen & Struiken
dinsdag28feb2017

2de druk boekje bijzondere bomen in Lelystad

Lelystad is een groene stad, we hoeven je daar niks over te vertellen. Een belangrijk deel van het groen bestaat uit bomen, naar schatting zo’n 40.000 stuks (exclusief de bossen!). Een aantal van die bomen is bijzonder. Ze werden geplant omdat prinses Beatrix koningin werd, bij de geboorte van prinsen en prinsessen maar, in Lelystad, ook als er een woonwijk afgerond werd (de bouwer schonk dan de boom) of als iemand afscheid nam.

Bijzondere Bomenboekje

In 2016 kwam er een boekje uit met daarin de beschrijving van een flink aantal bijzondere bomen (de precieze criteria waaraan een bijzondere boom moest voldoen staan in het boekje) ‘verwerkt’ in zeven fietsroutes.

Omdat dat boekje snel uitverkocht raakte is het STREEKFONDS FLEVOLAND, dat ook ruimhartig geld beschikbaar stelde voor de eerste uitgave, gevraagd om geld beschikbaar te stellen voor een tweede druk en daartoe was het STREEKFONDS FLEVOLAND gelukkig bereid. De samenstellers van het boekje, Ab Strijker en Peter Kouwenhoven, waren daarover, dat kun je begrijpen, zeer verheugd, óók voor al die bomenliefhebbers waarvoor nu weer een boekje beschikbaar is. Reken maar dat er een (beschaafd) glaasje (fris) op gedronken is!

Het uitkomen van de 2e druk (het boekje is vier pagina’s dikker dan de eerste druk), was een mooie gelegenheid om nog wat aanpassingen door te voeren en wat dingen toe te voegen. In de 1e druk ontbraken de paginanummering en de inhoudsopgave. Die staan er nú wel in. Ook een dubbele bomenspreuk werd vervangen, wat schrijffouten zijn verbeterd en het boekje is uitgebreid met een beknopt verhaaltje over bomen in de eigen tuin. 

Een boom in een (verharde) tuin brengt weer een klein stukje natuur terug. Niet alleen mooi om te zien maar ook educatief: ’s winters komen er volop vogels af op de pindasnoeren en vetbollen die je in de boom kunt hangen. Waar zie je vogels zo dichtbij?

Waar verkrijgbaar?

Het boekje Bijzondere Bomen in Lelystad is verkrijgbaar bij de balie van gemeente Lelystad, in de Duurzaamheidswinkel (in het oude hoofdpostkantoor aan het Stadhuisoplein) en tijdens openingsuren in de Ruiltuin (naast dierenweide De Knotwilg) in de Schouw. Het boekje is gratis.