Groene tips augustus

Operatie Steenbreek IVN Lelystad

OPERATIE STEENBREEK  GROENE – AAN – DE – SLAG – TIPS

AUGUSTUS – OOGSTMAAND

Water in je tuin: brede kieren laten neerslag door

Op paden en terrassen kun je tegelverharding het beste tegen elkaar aan leggen maar op andere plekjes kun je er ook een kier tussen laten zitten zodat neerslag weg kan zakken.

In de kier leg je stroken worteldoek maar zo dat het doek aan weerskanten 10 cm onder de tegel komt te liggen. Daarna vul je de kier op, bijvoorbeeld met split die past bij de verharding.

Tegels eruit: wat kan erin?

In verharde tuinen kan het ’s zomers ontzettend warm worden. Eén of meer dakbomen kunnen dan zorgen voor schaduw en verkoeling. Haal er een stuk verharding uit van 100 x 100 cm (de uiteindelijke maat hangt af van de afmetingen van het verhardingsmateriaal). Verwijder het zand en vul het gat met potgrond. Spit de potgrond goed door de onderlaag heen. Zit je op de wind? Zet er dan een paal naast (voor het planten) aan de kant waar de wind vandaan komt. Na het planten leg je worteldoek rond de boom aan waarop je split aanbrengt. Je kunt er natuurlijk ook wat in planten zoals tijm en aardbeien. Als het blad gevallen is buig je de steil groeiende takken naar beneden of je knipt ze af.

Dier van de maand: vlinders

Op mooie zomerdagen zie je in groene tuinen verschillende soorten vlinders vliegen. Wil je er ook wat lokken? Plant dan een vlinderstruik (Buddleja davidii) die te koop is met blauwe, witte, paarse en roze bloemen. Ze worden 175 – 250 cm hoog maar tegenwoordige zijn er ook soorten die lager blijven. Kijk daarom eerst op internet wat je de allermooiste vlinderstruik vindt! Vaak geuren ze, ze bloeien in de zomer en herfst. In maart snoeien tot op 25-50 cm boven de grond.

Bloemen

Sommige bloemen beginnen pas tegen de avond te geuren zoals de bloemen van de liguster en teunisbloem. Deze bloemen worden bezocht door nachtvlinders, die zorgen voor de bestuiving. Op grote afstand kunnen de vlinders de bloemen al ruiken! Er zijn enkele tientallen dagvlinders en zo’n 2000 nachtvlinders in ons land. Dagvlinders vouwen hun vleugels verticaal, dus rechtopstaand, tegen elkaar aan, nachtvlinders horizontaal. De voelsprieten van dagvlinders eindigen altijd in een ‘knobbeltje’, die van nachtvlinders nooit.

Groenten en kruiden: veldsla zaaien en kruien drogen

Veldsla lijkt niet op een gewone krop sla maar smaakt zeker zo lekker. Je kunt het nu nog zaaien zodat er later in het jaar ook nog wat te oogsten valt.

Kruiden kun je nu drogen. Doe dat op een koele, droge plek. Niet in de zon want dan gaat veel aroma verloren. Doe ieder kruid apart in een potje en zet er op wat er in zit.

Fruit

Mocht je fruitstruikjes willen aanschaffen dan zijn de (appel) Discovery en (pruim) Opal goede keuzes. Je kunt ze rond deze tijd oogsten. De Discovery is de eerste, lekkere zomerappel, de Opal de eerste pruim. Het zijn alle twee zelfbestuivers, je hebt er maar één van nodig. Nu planten (dat kan alleen als je ze in een pot koopt, pot verwijderen voor je plant) betekent vaak nog wel een paar jaar geduld hebben voor je volop kunt oogsten.

Kids

Vervelend, zo’n zoemende mug in je kamer. Zij (het zijn altijd vrouwtjes) is op zoek naar een beetje bloed. Dat bloed is nodig om haar eitjes rijp te laten worden. Zo’n muggenprik doet een beetje pijn en hij jeukt ook nog eens! Mannetjesmuggen zuigen alleen aan grasjes en ander lekkers. Ze leggen geen eitjes en hebben jouw bloed daarom niet nodig.

Wordt het buitenweer?

‘Als de eerste week van augustus heet is dan krijgen we een witte (of een lange) winter!’

Maandtips gemist? Kijk op de site van één van de aan de Operatie Steenbreek deelnemende verenigingen in Lelystad

Groei & Bloei. Website: www.lelystad.groei.nl

IVN afdeling Lelystad. Website: www.ivn.nl/afdeling/lelystad

KNNV Lelystad. Website: www.knnv.nl/lelystad

Tuinvragen? Iedere maand tuinspreekuur (gratis) in de Duurzaamheidswinkel (Stadhuisplein). Vraag daar naar data en tijden.

Groene tips augustus