Lelystad
Amfibieën & reptielen
Op
zondag31mei202012:00

Padden Brigade

Tot nader bericht is deze activiteit gestaakt i.v.m. het Corona virus.

Padden Brigade.

Op maandag 2 maart, start om 12 uur, gaan vrijwilligers in samenwerking met Staatsbosbeheer schermen en emmers plaatsen aan de boszijde in de bocht van de Gelderse Hout, de weg richting het Triade woonzorgcomplex.
Deze schermen voorkomen dat padden de weg oversteken naar de poel om te paren en eitjes af te zetten. Lopend langs het scherm vallen ze in de emmer. Deze emmer zal 2x per dag gedurende een aantal weken geleegd worden bij de poel door de vrijwilligers van oa IVN-Lelystad en nabijgelegen woonwijken. Iedere hulp is daarbij welkom! 

 

Dominga de Bont heeft deze actie geïnitieerd:

"Elk jaar loop ik ten tijden van de paddentrek met tranen in mijn ogen over het laantje dat loopt van de Oostranddreef naar de Oostervaart genaamd Gelderse Hout.  Het ligt er elk jaar bezaait met padden lijken, helemaal sinds een paar jaar geleden de Triade woongroep is gebouwd waardoor er veel meer verkeer over deze weg rijdt."

Zij nam contact op met de plaatselijke IVN afdeling en de beheerder van de Gelderse Hout, Staatsbosbeheer (SBB), die haar hulpvraag direct omzetten in ondersteuning om paddenlevens te gaan redden. IVN-Lelystad ondersteunt met oa vrijwilligers, SBB levert de benodigde materialen en mankracht bij het plaatsen.

 

De schermen en emmers voorkomen dat de padden, maar ook kikkers en salamanders, platgereden worden. De meeste amfibieën overwinteren in bosgebieden, onder boomstronken of houtstapels, in de strooisellaag of in holen en gaten in de grond. Zodra de temperatuur in het voorjaar gemiddeld over een etmaal 8-10 °C is en dat ongeveer drie dagen lang blijft, komen zij tevoorschijn en trekken in de richting van een nabijgelegen poel.  Padden en kikkers kunnen daarbij afstanden tot 1,5 km afleggen. Ze trekken daarbij in rechte lijn, en nemen eventuele hindernissen erbij. Hoe ze zich daarbij oriënteren, is de wetenschap nog niet duidelijk.

 

Er wordt een schema gemaakt voor het legen van de emmers, 2x per dag. Kunt u daarbij helpen gedurende 6 - 8 weken? Neem dan contact op met Yvonne Nederpel, via email ivnlelystad@gmail.com.

Ook hulp bij het plaatsen van de schermen en emmers is welkom op maandag 2 maart, start 12 uur, vanaf parkeerplaats Gelderse Hout. We verwachten ongeveer 2 uur nodig te hebben; vele handen maken licht werk!

 

En mocht u zelf de komende periode een pad of kikker op uw straat tegenkomen? Breng hem dan naar de overkant waar het water is waar hij of zij naar op weg is om te paren.

Algemene informatie

maandag 2 maart 2020 - 12:00 tot maandag 4 mei 2020 - 12:00