Leidse regio
Amfibieën & reptielen
zaterdag26mrt2022

Met padden over straat en in de put

In het kader van European City of Science Leiden2022 vertelt Roek Vermeulen, bekend Leids natuurbeschermer, initiatiefnemer en coördinator, over de paddentrek en het werk van de Paddenpatrouille KNNV Leiden. Kom op 31 maart naar Naturalis en leer waarom de paddenpatrouille belangrijk is voor de Leidse omgeving.

Meer informatie over de paddenpatrouille te Leiden vind je hier.
Locatie: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden, zaal LiveScience
Tijd: 16:00 tot 17:00 - naderhand nog mogelijkheid om verder te praten
Entree: Gratis

Padden, kikkers en salamanders gaan niet naar Afrika, hun trek speelt zich – in voorjaar en najaar – af binnen een straal van maximaal drie kilometer. Die kleine ruimte zit wel barstensvol sporen van menselijke aanwezigheid: autowegen, fietspaden, schuttingen, gebouwen. Stoepranden vormen enorme struikelblokken, net als de keurige strakke beschoeiing van de sloten en vijvers waar deze dieren paren en waar de volgende generatie uit het ei komt.

In Leiden is de populatie de afgelopen tien jaar gecrasht... Daarom is er nu al een paar jaar een Paddenpatrouille actief om amfibieën op drukke locaties veilig over de zetten. Een speciale Puttenpatrouille vist ze uit de putten op straat. Deze patrouilles tellen ruim 120 respectievelijk bijna 20 vrijwilligers.

Intussen komen er steeds meer locaties bij. Gegevens over aantallen dieren, leeftijd en geslacht worden nauwkeurig bijgehouden: een soort citizen science dus. Jij kan het ook leren – en patrouille lopen is een gezonde manier om een fascinerende wereld te ontdekken!

Foto: Saxifraga - Edo-van-Uchelen