Leidse regio
Insecten
maandag25feb2019

Hommel-workshop

TuinhommelHelp hommels de lente door!
Zit u eindelijk te genieten van de voorjaarszon…. wordt u plotseling opgeschrikt door een zwaar gebrom. Iets scheert rakelings langs u heen. Grote kans dat het een hommelkoningin is. Wees gerust, ze heeft het niet op u voorzien, maar op bloemen.
Ergens eind februari, begin maart worden de hommelkoninginnen wakker. ’s Zomers - meteen na de paring - zijn ze in winterslaap gegaan. Na ± 8 maanden worden ze wakker met een geweldige honger. Ze gaan op zoek naar nectar en stuifmeel. Nectar is een zoete stof die bloemen produceren om bestuivers te lokken. Al drinkend komen ze in aanraking met stuifmeel. Een deel van het stuifmeel wordt bij de volgende bloem achtergelaten, zo zorgen hommels voor de voortplanting. Zonder bijen (hommels zijn ook bijen) geen appels, aardbeien, tomaten en nog veel meer wat wij lekker vinden.
Energie opdoen is hun eerste doel. Er wacht een belangrijke taak: een nieuwe hommelgemeenschap stichten. De oude is aan het eind van de zomer met alle honderden bewoners gestorven. Alleen de nieuwe koninginnen blijven leven.
Een deel van het stuifmeel wordt opgegeten om de eierenstokken tot ontwikkeling te brengen. De rest plaatst de koningin als voedsel bij haar eitjes in het nest. Na het ontwikkelingsproces van ei, larve tot pop komen na ± 21 dagen de werksters uit. Zij nemen het verzamelen van voedsel van hun moeder- de koningin- over, bouwen het nest uit, houden het warm en verdedigen het. De nieuwe hommelkolonie is een feit.
Het is hard werken voor hommelkoninginnen, vroeg in het voorjaar zijn bloeiende planten schaars. Gelukkig hebben wij lang geleden “onze” vroegbloeiende bloembollen naar Nederland gehaald. Maar ze vormen ook een probleem, de bloembollenteelt maakt ruim gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals Neonicotinoide. Deze insecticiden worden door de plant opgenomen waardoor het gif ook terecht komt in de nectar en het stuifmeel. Door de inzet van de burgemeester en de vorige gemeenteraad zijn in Leiderdorp massa’s biologische bollen geplant.
Hommels kunnen ook terecht bij wilgen, die zijn overladen met stuifmeel.En ook tuinliefhebbers zorgen voor een keur aan voorjaarsbloeiers. Helaas zijn er ook veel zgn. ‘tegeltuinen’. Begrijpelijk in deze drukke tijden, maar ze bieden de hommels en andere beestjes heel weinig. Stel u hebt zo’n tuin en wil toch iets voor de hommels doen. Dat kan gemakkelijk. Zet wat potten neer of verwijder een paar tegels en plaats daarin bloeiende-liefst biologisch gekweekte-planten. (Google: bloemen voor bijen) Zo, het feest voor hommels en uzelf kan beginnen!
Zit u te genieten van de beestjes?  U zou nu mee kunnen doen met de Nationale Bijentelling op 13/14 april. Weet u te weinig van hommels? Een eenmalige workshop - over het ‘hoe en wat’- biedt hulp. U kunt zich hiervoor opgeven via ontdeknatuur@gmail.com of mail maddyvanholland@ziggo.nl voor informatie
Maddy van Holland
IVN Leidse regio