Leidse regio
Overig
Op
zaterdag15okt202209:00

Struinen in de Noordduinen - Noordwijk

Noordwijk ligt in het prachtige gebied Hollandse Duinen. Nationaal Park Hollandse Duinen is het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Een uniek landschap met meer dan 450 km² waardevolle natuur (Natura2000), strand, (stads)bossen, tientallen prachtige dorpen, bollenvelden en landgoederen. Een gebied waar je de natuur kunt ontdekken, beleven, waar je kunt ontspannen en opladen.
De Noordduinen zijn zogenaamde grijze duinen die veelal begroeid zijn met een teer tapijt van buntgras, rendiermos en andere korstmossen. In de natte duinvalleien zijn veel bijzondere planten te vinden. Langs de binnenduinrand ligt een uitgestrekt dennenbos met hier en daar aanplant van loofhout (eik, beuk, esdoorn). Aan de westzijde zijn de bomen laag en gedrongen onder invloed van de zeewind. Dit bos is broedgebied voor veel vogelsoorten. Ook in de open delen met grasvlakten en stuifkuilen broeden veel soorten. Bovendien vormt de zeereep een ideale lijn voor de vele trekvogels in het voor- en najaar.
 
De wandeling
Op deze zaterdagochtend trekken we de duinen in, in een paar groepjes, om dit gebied te verkennen. We kijken gewoon wat we aan planten en dieren tegenkomen. In deze tijd verwachten we ook interessante trekvogels. Op enkele punten kunnen we de kustlijn goed bekijken vanaf een hoger punt in de duinen. We nemen een aantal telescoopkijkers mee om de vogels te bewonderen.
Wanneer en waar
We verzamelen aan de noordkant van de grote parkeerplaats, aan het Wantveld in Noordwijk, op 15 oktober 2022, even voor 9.00 uur. Let op: dit is betaald parkeren (eerste 2 uren €1 per uur, daarna €2 per uur). We vertrekken vandaar het gebied in om 9.00 uur. We zien je dus graag even voor 9.00 uur om de groepjes te verdelen over de gidsen.
Als je een verrekijker hebt, neem die dan mee. We adviseren ook warme (regen)kleding aan te doen, en goede wandelschoenen. De wind kan fris zijn in de ochtend aan de zeekant.
Reserveren kan via ons email-adres. Stuur dan een mailtje naar Wim van der Ham, op het volgende email-adres: ivnduin@gmail.com
We horen graag met hoeveel personen je wilt komen. Wees er snel bij, aangezien het aantal deelnemers beperkt is.
Handige links naar gebied:
https://www.strandloper.nl/zelf-op-stap/4-noordduinen/
https://www.natura2000.nl/gebieden/noord-holland/kennemerland-zuid

Foto: eigen foto, Herman Breepoel

Algemene informatie

zaterdag 15 oktober 2022 - 09:00 tot 12:00
Locatie: 
Noordkant van Parkeerterrein Wantveld
Wantveld
2202 NS Noordwijk
Nederland
Google Maps image