Leidse regio
Bloemen & Planten
Vanaf
zondag11apr202111:00

Stoepplantjessafari in Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van Leiderdorp en Zoeterwoude. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, zijn het taaie rakkers. En ze zijn belangrijk! In een omgeving van voornamelijk steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit. Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan.
Op zondag 11 april, vanaf 11 uur, nemen Natuurgidsen van IVN Leidse regio je dit keer mee in hun eigen woonomgeving in het dorp in plaats van een centrale ontmoetingsplek. Elke gids heeft een eigen presentatie. De een is ter plaatse om wat te vertellen over deze mooie plantjes. De ander zal voornamelijk de namen op het trottoir schrijven naast het plantje, het zogenaamde ‘botanisch stoepkrijten’.
Wanneer het (heeft) geregend, het groenbeheer of de buren al te veel stoepplantjes hebben verwijderd, dan valt een locatie af. Bij regen hebben we een reservedatum in petto op 18 april.
Aanmelden is niet nodig, hou wel de coronaregels in acht!
Op de volgende locaties kun je terecht en hebben we de stoep opgefleurd met krijt bij de plantjes:
1. Rondom hoek van Rijnenburg en Van Poelgeestlaan
2. Vanaf hoek Van der Valk Boumanweg en Nijenrode
3. Vanaf het Centrum voor Jeugd en Gezin Leiderdorp   (Statendaalder/Karolusgulden naast Winkelhof)
4. In Zuilestein en op pleintje Goudestein
5. Vanaf hoek van Schepenstraat en Baljuwstraat
6. In Lindelaan en deel van Meidoornlaan
7. Rondom begin Heelblaadjespad en dan tussendoor naar Rozemarijntuin
8. Bij het Staringpad en in de Van Lennepdreef
9. Wederikkreek en delen van Lisdoddekreek en Waterleliekreek
10. Schapenveld bij de Lindenlaan in Zoeterwoude-Rijndijk
Kijk vooral ook eens op www.stoepplantjes.nl van de Hortus botanicus in Leiden. Daar staat heel veel informatie voor kinderen en volwassenen over deze bijzondere plantjes.
Foto gemaakt door André Biemans

Algemene informatie

zondag 11 april 2021 - 11:00
Locatie: 
je kunt terecht op 10 plaatsen!
Nederland