Leidse regio
Overig
Op
zaterdag05nov202210:00

Natuurwerkdag Merenwijk (op de Strengen)

Elk jaar in het eerste weekend van november is het Natuurwerkdag. Door het hele land zetten duizenden mensen zich in voor natuur dichtbij huis.
(https://www.natuurwerkdag.nl/). Op zaterdag 5 november organiseert IVN Merenwijk een natuurwerkdag op de Strengen, het eiland ten noorden van de Merenwijk. Alle helpende handen, groot en klein, zijn welkom.

De Natuurwerkdag is een leuke manier om de herfst op de Strengen te beleven. We gaan in groepjes lekker aan de slag, maar er is ook tijd voor uitstapjes. Er zijn gidsen van IVN aanwezig die je van alles kunnen vertellen over de planten, de vogels en de geschiedenis van het eiland. De laatste week zien we veel trekvogels, zoals puttertjes en baardmannetjes. Grote kans ook dat je de ijsvogel ziet of de waterral hoort, twee vaste bewoners van de Strengen.

Wat gaan we doen?
Het eiland de Strengen bestaat uit drie delen: een moerasbos, een onlangs hersteld rietveld met poelen en een speelweide.  Aan de randen van het grote rietveld, maar ook elders, is wildgroei van met name de wilg. Het is belangrijk om de groei van bomen en struiken in het rietveld tegen te gaan omdat anders heel snel het leefgebied van de specifieke rietvogels afneemt. Denk aan de blauwborst en bosrietzanger.
Daarom gaan we tijdens de Natuurwerkdag vooral snoeien en zagen. We gaan de uitlopers van oude stronken afzetten met een snoeischaar of boomzaag. Jonge boompjes steken we los met de schop en daarna trekken we ze uit. Allemaal handwerk. Het snoeihout verzamelen we op takkenrillen, een klus waar ook kinderen goed bij kunnen helpen.
 
Waar en wanneer
Het eiland de Strengen is per fiets of te voet bereikbaar vanuit de Leidse Merenwijk. Je komt er via de Broekpolderbrug, ongeveer 200 meter rechts van de Broekdijkmolen. We verzamelen tussen 10:00 en 10:30 uur bij de speelweide aan het einde van het hoofdpad. Uiterlijk 16:00 uur stoppen we. Voel je vrij om eerder te stoppen: elk uur hulp van jouw kant wordt gewaardeerd.
Neem je eigen gereedschap mee: een snoeischaar, boomzaag, schrobzaagje, schop of spade. Zorg verder voor stevige schoeisel en werkhandschoenen. Vergeet ook niet je thermoskan en boterhammen.

Aanmelden
Wil je meedoen? We willen graag dat je je tevoren aanmeldt via onze link van ‘IVN De Strengen’:  https://tinyurl.com/Strengen5nov
Geef daarbij het aantal kinderen/volwassenen op. Mocht je vragen hebben, reageer dan per email naar:  ivnstrengen@gmail.com
We kijken regelmatig op de email om je vraag te beantwoorden. Tot ziens op 5 november.
IVN Team Natuurwerkdag 2022 - De Strengen

 

strengen

 

Algemene informatie

zaterdag 5 november 2022 - 10:00 tot 16:00
Locatie: 
speelweide aan het einde van het hoofdpad, Strengen Leiden
Nederland
Google Maps image