Leeuwarden e.o.
Duurzaamheid
zondag02okt2016

Nacht van de nacht

Nacht van de nacht: 29 oktober 2016

De Nacht van de nacht is een jaarlijks terugkerend evenement van natuur- en milieufederaties. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor het feit dat de lichtvervuiling verstorende gevolgen heeft voor het leven op aarde. Het kan bij de mens onder meer leiden tot slaapstoornissen en stress. Dieren kunnen gedesoriënteerd raken. En wat is het ook jammer dat de sterrenhemel op veel plaatsen amper te zien is. 

In ons land is Schiermonnikoog de donkerste plek, daarna ’t Hoge land in Groningen en op de derde plaats de Friese Waddenkust. Gelukkig zijn er al veel successen geboekt. Vooral op het gebied van verlichting is veel veranderd. Zo wordt meer gebruik gemaakt van ledverlichting en wordt het aantal straatlantaarns verminderd. Op boorplatforms in de Noordzee wordt groene of blauwe verlichting gebruikt waardoor trekvogels niet meer in de war raken.

Er worden veel activiteiten georganiseerd door natuurorganisaties en door de gemeente. Kijk op de website welke activiteiten in je buurt worden georganiseerd. Heb je altijd al eens een nachtwandeling langs de Waddenzee willen maken of een praamvaart door de donkere stad of wil je dineren bij kaarslicht? Dan heb je nu de kans om dat te doen! Kijk voor nog meer activiteiten op de website

Doe mee en als je thuis blijft, vergeet dan niet het licht uit te doen op 29 oktober!