Sporen in de Natuur

Leeuwarden e.o. 22 december 2018

Op zondag 25 november 2018 organiseerde de IVN jeugdwerkgroep een workshop voor kinderen in de DBIEP in de Blokhuispoort in Leeuwarden genaamd “Sporen in de natuur”. De workshop begon met een korte introductie over sporen. Welke sporen kennen we in de natuur? Iedereen denkt gelijk aan diersporen maar ook paddenstoelen, varens en mossen hebben “sporen”. Bij diersporen denk je vaak gelijk aan pootafdrukken. Dieren laten echter nog veel meer sporen achter: uitwerpselen, braakballen, veren/haren, vraatsporen etc. Meegebrachte voorbeelden hiervan werden bekeken en er werd geraden van welk dier ze waren. Daarna snel aan de slag om eigen sporen te maken in de zandbakken. Er waren verschillende dierpootjes om te proberen en natuurlijk de eigen handen. Iedereen koos een eigen pootje uit om een gipsafdruk van te maken. Terwijl we bezig waren met gipsen draaide de Schooltv film over “Diersporen”. Tijdens het drogen en uitharden van het gips werd er een quiz gedaan over diverse soorten sporen en het matchen van dier en pootafdrukken. Daarna konden de gipsafdrukken voorzichtig uitgegraven en afgeborsteld worden.

Speciaal voor de workshop hadden we een opgezette egel, roodborstje, huismus en spitsmuis te leen van het Natuurmuseum Fryslân als voorbeelden van dieren waarvan we in onze eigen tuin sporen kunnen vinden.

Alle kinderen namen natuurlijk hun zelfgemaakte sporen en quiz mee naar huis. Dank aan onze ex-stagiair Stijn en zijn zus Femke voor hun hulp bij deze workshop. Foto’s en tekst: Lysbet Hoekstra-Migchels

 

Deel deze pagina