Tuin en moestuin

De lente begint

Leeuwarden e.o. 11 maart 2020

De lente is begint.
Afgelopen zondag 1 maart  2020 was het tijd voor de kinderworkshop
“De natuur wordt wakker – de moestuin”. 

Workshop moestuin 1Aan de hand van een filmpje van school-tv over de tomaat, werd de cyclus van zaadje tot plant tot zaadje uitgelegd. 

Workshop moestuin 9Daarna werd het kiemproces van een bruine boon uitgelegd doormiddel van de meegebrachte in al verschillende stadia ontkiemende bruine bonen. Hierbij kreeg ieder kind zelf ook een bruine boon.

Workshop moestuin 2

Workshop moestuin 10Ook waren er ontkiemende esdoornzaadjes en zonnebloempitten waaruit worteltjes en de eerste blaadjes al ontsproten. Dat ook eikels, kastanjes en beukennootjes een zaadhuid en zaadlobben hebben werd met geopende vruchten (gedeeltelijk open gezaagd) getoond.
Workshop moestuin 6Vervolgens werden zakjes met zaad bekeken en uitgelegd wat de informatie op de tekeningen betekend (maanden, zon/schaduw, zaaiafstand, plantdiepte, oogsttijd/bloeitijd, etc.). Ook werd er uitgelegd dat je van losse zaadjes de informatie op bv de IVN-website over moestuinen kunt opzoeken.

Workshop moestuin 3Op de link hieronder kun je bv. een gratis tuinplan, zaaikalender, verpot-instructie etc. downloaden en er staat meer informatie over vele andere moestuinsoorten. IVN Moestuinen

Wat heb je eigenlijk nodig om plantjes te zaaien? 
Wat Bakjes, aarde, schepje, zaad, water, …
De kinderen gingen samen met hun ouders onder leiding van het jeugdwerkgroepteam aan de slag met het vouwen van zaaibakjes van kranten en wc-rolletjes.

Workshop moestuin 4Vervolgens werden de bakjes gevuld met potgrond, werden er zaadjes uitgezocht en naamstokjes van saté-prikkers gemaakt. Tenslotte kregen de zaadjes nog wat water en de natuur zal het zelf verder moeten doen.

Workshop moestuin 5Workshop moestuin 7Workshop moestuin 8Alle kinderen gingen enthousiast naar huis met een gerecycled plastic bakje met daarin 6 bakjes met zaden.

We zijn benieuwd hoe het met de plantjes zal gaan.

Misschien horen we dat op onze volgende workshop on DBIEB op 10 mei 2020

 

 

 

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina