Leeuwarden e.o.
Kind & Natuur
zondag21okt2018

Bodemdierendag

 

Bodemdierendag in de Prinsentuin. IVN Leeuwarden eo jeugdwerkgroep in de Prinsentuin- Lân fan Taal (Afûk), Heit en Mem activiteit, op 29 september 2018

Op zaterdag 29 september 2018 organiseerde de jeugdwerkgroep de bodemdierendag in de Prinsentuin in Leeuwarden als onderdeel van de “Heit en Mem” activiteiten van het Lân fan Taal van Afûk. Daarom konden de deelnemers de dieren opzoeken op overzichtskaarten van bodemdieren in 4 talen: Nederlands, Fries, Duits en Engels. 

Onder leiding van stagiair Stijn begon de activiteit met het inspecteren van de enkele dagen eerder uitgezette proeven. In de ingegraven emmer zaten heeeeeeel veel zwarte kevertjes als ook enkele andere bodembewonertjes (pissebed, miljoenpoot, …). De keukenpapierproef had mn pissebedden en enkele naaktslakken aangetrokken.

In verschillende bakken met aarde, steen, hout en paddenstoelen werden diertjes opgezocht, opgezogen of gepakt en vervolgens bekeken onder opzetloepjes. Tevens waren er van bijna alle 10 de groepen bodemdieren in potjes om te bekijken. Op de tafel ernaast werden verschillende proefjes uit het Bodemdieren-Doeboek gedaan en het voedselweb uitgelegd (wie eet wat of wie eet wie).

Niet alleen kinderen maar ook vele ouders verwonderden zich over het “monsterachtige” uiterlijk van die kleine beestjes onder de loep.

Het was een gezellige middag met mooi weer. Na de activiteit kregen alle kinderen de Zoekkaart “De wilde stad” en een kaartje voor het downloaden van het Bodemdieren Doe-boek mee naar huis.

We kijken er al naar uit om volgend jaar weer de bodem in te duiken!

Tekst: Lysbet Hoekstra-Migchels Foto: Lysbet Hoekstra-Migchels en Tineke Vernhout