Grote kruisbek Vogels

Zondagochtend excursie 20-11-2022

Zondagochtend 20 november hadden we een super vogelochtend.

Met twaalf man zijn we eerst naar het Aekingerzand gereden. Nog maar net uitgestapt werden we daar al gelijk verwelkomd door een roepende zwarte specht. We gingen meteen maar op zoek. De zwarte specht liet zich helaas niet goed zien maar we hebben hem veel horen roepen. Wel liet een hakkende grote bonte specht zich prachtig bekijken. Op de terugweg van ons rondje Aekingerzand vloog er nog een fraai vrouwtje blauwe kiekendief over. Daarna gingen we op naar de Ganzenpoel en was het tijd voor een kop koffie.

Ganzenpoel

Aangekomen op de parkeerplaats bij de Ganzenpoel werden we door een andere vogelaar gelijk gewezen op een overvliegende zeearend. Na de koffie zijn we richting de Ganzenpoel gegaan, waar al een aantal dagen grote kruisbekken werden gemeld.

Grote kruisbek

Zoals op de foto hierboven te zien kleurden de mannetjes prachtig rood in het licht. De foto is gemaakt door Linda Veeman. De grote kruisbek is een zeldzame gast in Nederland en broedt in Scandinavië en Rusland. Zoals zijn naam al doet vermoeden is hij groter dan de kruisbek. Andere verschillen zijn dat de grote kruisbek een wat bredere nek heeft en dat de onderste snavel niet boven de bovenste snavel uitkomt. Nog best lastig te herkennen als je ze niet naast elkaar ziet, vond ik zelf.

Klapekster en paddenstoelen

Na het bewonderen van de grote kruisbekken hebben we het rondje afgemaakt en zijn we nog meermaals de klapekster tegenkomen, als opvallend wit puntje in de toppen van de bomen. Tijdens de vogelochtend is er ook oog voor andere natuur. Zo hebben we fopzwammen, knotszwammen en een boompuist bekeken. Ondanks dat het erg fris was zo in de ochtend na de eerste vorstnacht, hadden we prachtig helder vogelweer, zoals te zien is op onderstaand plaatje.

Tekst: Wiske Overmaat, Foto’s: Linda Veeman

excursie aekingerzand

Ontdek meer over

Deel deze pagina