Leeuwarden e.o.
Slootjesdagen
Op
zondag12jun202211:00

Slootjesdagen / Soortendag

Leeuwarder Bos

Wat leeft er in de sloot van het Leeuwarder Bos?

Ga op zoek naar de geelgerande watertor, ontdek wie er zonder ijs kan schaatsen en probeer de snelste zwemmer van de sloot te vangen. Het kan allemaal tijdens de jaarlijkse IVN Slootjesdagen 10 t/m 12 juni. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen dan samen met hun (groot)ouders waterdiertjes vangen en waterproefjes doen. Natuurlijk onder begeleiding van een IVN Natuurgids. Ook in Leeuwarden doen we mee aan de Slootjesdagen en wel op 12 juni tijdens de soortendag in het Leeuwarder Bos.

Slootjesdag 2022 (1)

De slootjesdagen in Leeuwarden

Tijdens de IVN Slootjesdagen kun je op zondag 12 juni 2022 van 11:00 uur tot 16:00 uur samen met je ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, opa’s, oma’s etc. het leven in en rondom de sloot onderzoeken samen met IVN Leeuwarden. De locatie is bij het rustpunt aan de noordoostkant van het leeuwarderbos, Vierhuisterweg 11 8919 te Leeuwarden. Je hoeft je niet in te schrijven. Het is een open “inloop” activiteit. Een Beachflag van het IVN wijst je de weg naar de schepnetjes, loeppotjes, telkaarten en verder materiaal om op onderzoek te gaan. De mensen van het IVN herken je aan hun badge. Zij geven je graag uitleg over wat er allemaal in de sloot te vinden is. Zo gaan we samen op ontdekkingstocht naar de bijzondere onderwaterwereld van de sloot.

Slootjesdag 2022 (3)

Meewerken aan wetenschappelijk onderzoek

Waterdiertjes vangen is niet alleen leuk om te doen, tijdens de Slootjesdagen help je ook mee de waterkwaliteit te onderzoeken met behulp van citizen science. Iedereen kan de waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier en invoeren via ivn.nl/slootjesdagen. Je ziet dan gelijk wat de score van de sloot is! Of doe dit thuis, voor je eigen sloot! Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Slootjesdag 2022 (2)

Na het vissen nog meer natuurpret?

In Leeuwarden werken we deze dag samen met het Natuurmuseum Fryslân (NMF). Het NMF organiseert op deze dag de “Soortendag” met op ieder uur een andere excursie. Kijk voor meer informatie op hun website: Soorten- en Slootjesdag 2022 - Natuurmuseum Fryslân

Slootjesdag 2022 (5)

Landelijke activiteiten

Nieuwsgierig naar de IVN Slootjesdagen in de rest van Nederland? Neem dan een kijkje op ivn.nl/slootjesdagen. Hier vind je een overzicht van de meer dan 150 Slootjesactiviteiten in het hele land. Hierbij werken we samen met het NIOO-KNAW en waterdiertjes.nl.

Locatie

Alle activiteiten vinden plaats rondom het Rustpunt aan de noordoostkant van het Leeuwarderbos, Vierhuisterweg  11, 8919 BH te leeuwarden.

Kaart Leeuwarder bos

Bereikbaarheid

Kom zo mogelijk lopen of op de fiets. Fietsen kunnen worden gestald bij het Rustpunt. Volg vanaf het Rustpunt de Vierhuisterweg riching het westen dan kom je automatisch langs de slootjesdag plek.

Komt u met de auto dan kunt u parkeren op de parkeerplaats aan de ooskant van het leeuwarderbos aan de havanklaan. Volg vanaf de parkeerplaats het pad richting het noorden (Begint bij het groene bordje op een paaltje met "Honden losloopgebied" erop). Houdt rechts aan richting het noorden langs de sloot dan kom je vanzelf langs de slootjesdag plek

 

Algemene informatie

zondag 16 juni 2019 - 10:00
Locatie: 
Het rustpunt
Vierhuisterweg 11
8919 BH Leeuwarden
Nederland
Google Maps image