Leeuwarden e.o.
Slootjesdagen
Op
zondag14jun202010:00

Slootjesdagen 2020

Leeuwarder Bos

Wat leeft er in de sloot van het Leeuwarder Bos?

Ga op zoek naar de geelgerande watertor, ontdek wie er zonder ijs kan schaatsen en probeer de snelste zwemmer van de sloot te vangen. Het kan allemaal tijdens de jaarlijkse IVN Slootjesdagen 12 t/m 14 juni. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen dan samen met hun (groot)ouders waterdiertjes vangen en waterproefjes doen. Natuurlijk onder begeleiding van een IVN Natuurgids. Ook in Leeuwarden doen we mee aan de Slootjesdagen en wel op 14 juni tijdens de soortendag in het Leeuwarder Bos.

slootjesdag leeuwarder bos

De slootjesdagen in Leeuwarden

Tijdens de IVN Slootjesdagen kun je op zondag 14 juni 2020 van 10:00 uur tot 16:00 uur samen met je ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, opa’s, oma’s etc. het leven in en rondom de sloot onderzoeken samen met IVN Leeuwarden.
De locatie is bij Camping Taniaburg aan de noordkant van het Leeuwarderbos, Vierhuisterweg 72 te Leeuwarden. Je hoeft je niet in te schrijven. Het is een open “inloop” activiteit. Een Beachflag van het IVN wijst je de weg naar de schepnetjes, loeppotjes, telkaarten en verder materiaal om op onderzoek te gaan. De mensen van het IVN herken je aan hun badge. Zij geven je graag uitleg over wat er allemaal in de sloot te vinden is. Zo gaan we samen op ontdekkingstocht naar de bijzondere onderwaterwereld van de sloot.

Meewerken aan wetenschappelijk onderzoek

Waterdiertjes vangen is niet alleen leuk om te doen, tijdens de Slootjesdagen help je ook mee de waterkwaliteit te onderzoeken met behulp van citizen science. Iedereen kan de waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier en invoeren via ivn.nl/slootjesdagen. Je ziet dan gelijk wat de score van de sloot is! Of doe dit thuis, voor je eigen sloot! Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Landelijke activiteiten

Nieuwsgierig naar de IVN Slootjesdagen in de rest van Nederland? Neem dan een kijkje op ivn.nl/slootjesdagen. Hier vind je een overzicht van de meer dan 150 Slootjesactiviteiten in het hele land. Hierbij werken we samen met het NIOO-KNAW en waterdiertjes.nl.

IVN Leeuwarden organiseerst het dit jaar ook weer samen met het Fries Natuurmusseum. Meer informatie zal ter zijnde tijd ook beschibaar komen op de de website van het Fries Natuur museum

Locatie

Alle activiteiten vinden plaats rondom Camping Taniaburg aan de vierhuisterweg 72 te Leeuwarden.

Camping Taniaburg

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid

De camping heeft alleen parkeergelegenheid voor de eigen campinggasten. Bovendien is de weg erheen zeer smal zodat auto's elkaar slecht kunnen passeren. Mocht u met de auto willen komen, adviseren wij u om in de wijk Bilgaard, bv de hooidollen te parkeren en via de loop/fietsbrug naar de camping toe te komen zie ook onderstaande kaartje. Met de fiets is de camping goed te bereiken.

Parkeren slootjesdag

 

 

Algemene informatie

zondag 14 juni 2020 - 10:00 tot 16:00
Locatie: 
Camping Taniaburg
Vierhuisterweg 72
8919 AH Leeuwarden
Nederland
Google Maps image