Laarbeek
Water
vrijdag21feb2020

Wij zijn op zoek naar jou!

De winter nadert zijn einde en de lente komt nu wel heel dichtbij. Tijd om onze materialen te checken en de planning voor 2020 in elkaar te zetten. 

Wie zijn wij:

De waterwerkgroep van IVN laarbeek / RAVON bestaat uit 8 enthousiaste mensen die verschillende keren per jaar de onderwaterwereld van Laarbeek in kaart brengen. Aangezien dit ook op de grensvlakken met Helmond is (Goorloop / Schevelingse loop / Stiphoutse bossen) is dit ook leuk voor natuurliefhebbers van de gemeente Helmond. Het onderzoek doen we door met professionele schepnetten poelen, sloten en beken te inventariseren. Het is altijd weer spannend welke soorten amfibieën, vissen of kleine waterdiertjes in je net belanden. Dit doen we in samenwerking met RAVON (reptielen, amfibieën en vissen onderzoek Nederland).

Wist je dat:

  • Er van de 76 vissen in Nederland 29 in Laarbeek voorkomen.
  • Er 10 verschillende amfibieën (kikkers, padden en salamanders) voorkomen, waaronder de zeldzame kamsalamander.
  • Maar ook de waterschorpioen en staafwants (‘de wandelende tak van onder water’ ) hun plekje hebben gevonden in de Laarbeekse wateren.

Wie ben jij:

  • Graag in de natuur / buiten.
  • Geen behoefte aan verplichtingen, maar het wel leuk vindt om een paar keer per jaar op pad te gaan.
  • Nog geen kennis hebt, maar wel graag meer wil weten over de bijzondere onderwaterwereld van Laarbeek.
  • Of al wel kennis hebt en deze in wil zetten om in beeld te brengen welke soorten allemaal voorkomen in Laarbeek.
  • Enthousiast bent om met ons op pad te gaan.
  • 12 jaar of ouder (kinderen onder de 12 zijn ook welkom, maar dan onder begeleiding).

Wat doen we

Op verschillende zaterdagen en maandagen gaan we op pad. Activiteit duurt ongeveer 2 uur. We komen op de mooiste plekjes van Laarbeek, waar we onderzoek doen naar alles wat in het water leeft.

Enthousiast geworden of nieuwsgierig geworden? Ga jij mee op jacht naar de 30e vissensoort van Laarbeek? Ga gewoon een keer vrijblijvend mee op pad. Wij beschikken over alle materialen. Het enige wat je mee hoeft te nemen is goede zin.

De eerste activiteit staat gepland op zaterdag 7 maart

Zet de stap en ontdek hoe mooi en uniek de onderwaterwereld van Laarbeek is. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Cox via waterwerkgroep@IVNlaarbeek.nl