Laarbeek
Overig
dinsdag27aug2019

Weekend met IVN Laarbeek naar Salland

Voor het weekend van 20 tot 22 september 2019 heeft IVN Laarbeek dit jaar gekozen voor Salland. Dit mooie gebied tussen de IJssel en de Holterberg heeft als slogan ‘Salland- natuurlijk gastvrij’.

inschrijven

Wat gaan we doen?

Op zaterdag zullen we fietsend de IJssel en de IJssellinie gaan ontdekken, op zondag neemt IVN Deventer ons onder haar hoede om ons de parken en uiterwaarden nabij het centrum te laten beleven.

In de avonden zijn we gezellig samen, op een van de avonden is er een (luchtig) programma, de andere avond is ‘vrij’.

Accommodatie

We overnachten op een zeer gastvrije accommodatie. Alle ruimten in de mooie boerderij die is omgebouwd tot groepsaccomodatie zijn mooi en schoon, van de professioneel uitgeruste keuken tot de diverse slaapkamers en leefruimtes. Er zijn diverse 2-persoons kamers, 2x  5-persoonskamers en 2 grote slaapzalen. Wij gebruiken alleen de onderste bedden van de stapelbedden.

Zie ook: www.huisintveld-lettele.nl

 

Opgeven en kosten

Er zijn nog plaatsen vrij dus verzeker je snel van een plekje en geef je op via de website van IVN Laarbeek, https://www.ivn.nl/afdeling/laarbeek

De kosten voor dit arrangement zijn inclusief alle maaltijden van vrijdagavond diner tot en met lunch zondag, begeleiding door gidsen, 2x overnachten in bovengenoemde kampeerboerderij en bedragen € 150,00 per persoon

 

Informatie over omgeving

In de omgeving is ontzettend veel te doen en te zien. De binnenstad van Deventer is prachtig, met veel oude gevels en een rijke historie. In Deventer zijn diverse parken te vinden, als groene oases in de stad. Tuinarchitect Leonard Springer is grondlegger geweest van 2 van de Deventer parken, park Brinkgreve en het Rijsterborgherpark, beide aangelegd aan het einde van de 19e eeuw. Beide parken zijn niet ongeschonden de laatste anderhalve eeuw doorgekomen maar zijn nog steeds zeer de moeite waard om te bezoeken, de gemeente Deventer en zijn inwoners koesteren inmiddels hun groene erfgoed.

In Salland kun je niet om de IJssel heen die als een glinsterend lint door het landschap schuift. Net na de tweede wereldoorlog werd hier in het diepste geheim door de  Nederlandse regering een verdedigingswerk opgericht, de IJssellinie. Deze moest een brede strook land onder water zetten vanaf Nijmegen tot aan het IJsselmeer. Dit om te voorkomen dat de Russen het westen van het land zouden innemen. Hiertoe zijn diverse waterwerken (sluizen, waterkeringen) en bunkers gebouwd, allemaal in het diepste geheim, zelfs de mensen die hier aan meegebouwd hebben wisten niet precies waarvoor het bedoeld was.