Laarbeek
Overig
woensdag13jun2018

Diploma voor 27 nieuwe IVN-natuurgidsen na tweejarige opleiding

Met een landelijk erkend diploma Natuurgids IVN sloten 27 enthousiaste natuurliefhebbers uit de regio Zuidoost-Brabant afgelopen zaterdag 9 juni een tweejarige opleiding af. Onder hen waren er zes uit Geldrop, zes uit Heeze-Leende , acht uit Nuenen en twee uit onze gemeente Laarbeek. De diploma-uitreiking vond plaats bij IVN Laarbeek, in De Bimd.

De IVN-afdelingen van Asten-Someren, Geldrop, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek en Nuenen hebben met elkaar en met het landelijk IVN een natuurgidsenopleiding gerealiseerd in hun regio. De kennis, ervaring en bereidheid van tal van lokale deskundigen om zich in te zetten, heeft zeker bijgedragen aan het succes. Een gift van de Stichting Stimulering Natuurprojecten Omgeving Eindhoven maakte de financiën rond.

Tijdens een groot aantal lesavonden en excursies gedurende de twee jaar van de opleiding deden de cursisten een schat aan kennis en ervaring op. Verder hebben groepjes cursisten zich een jaar lang gedurende alle jaargetijden verdiept in een natuurgebied in de regio. Ze hebben zelfstandig observaties verricht en onderzoek gedaan. In de afrondende fase van hun opleiding namen de aankomende gidsen de hele cursusgroep mee op korte excursies in hun onderzoeksgebied.
Naast de groepsopdracht heeft elke cursist individueel een eigen werkstuk laten zien. Het cursusteam is verrast door de kwaliteit en verscheidenheid van de individuele opdrachten door elk van de cursisten gepresenteerd: presentaties, wandelingen, speurtochten, spelen, proefjes, fotomateriaal en nog veel meer.
Naast kennis over planten, dieren, ecologie, duurzaamheid, landschap en hun samenhang hebben deze natuurgidsen nog veel meer geleerd: hoe maak je mensen enthousiast voor de natuur? Met welke natuuractiviteiten kun je de verbinding van mensen en natuur versterken? En wat vraagt dat allemaal aan organisatie? De cursisten hebben ervaren dat als je de tijd neemt om beter te kijken, je zoveel mooie dingen ziet in de natuur. De bedoeling van deze opleiding is dat ze die verwondering gaan delen met mensen die deelnemen aan een van de IVN activiteiten. Om samen meer te leren genieten natuur om ons heen.De kersverse natuurgidsen staan te trappelen om natuurliefhebbers te ontmoeten tijdens tal van IVN-activiteiten.