Laarbeek
Overig
vrijdag15nov2019

30 november – Zaagdag IVN Laarbeek

In oktober 2017 hebben wij al eens een zaagdag gehad. Tijdens deze zaagdag zijn moseiken en een zomereik gezaagd voor ons gebouw. De gezaagde planken zijn gebruikt als potdekselplanken en voor kozijnen aan de buitenkant van het gebouw. Dit in het kader van herstellen en energiezuiniger te maken van het verouderde gebouw.

Vanuit deze zaagdag is het idee ontstaan om meer bomen te verzamelen om deze te verzagen naar gebruikshout voor ons gebouw en de inrichting daarvan.

De bomen die we verzameld hebben komen onder andere van de gemeente Laarbeek.

Er zijn geen bomen specifiek omgezaagd ten behoeve van het IVN. Alle bomen zijn oftewel omgevallen dan wel omgezaagd met een goede reden.

Bijvoorbeeld  vanwege een uitbreidingsplan of omdat ze rot waren. We willen met de zaagdag ook laten zien dat inlands hout uitstekend gebruikt kan worden in de bouw en dat het echt niet altijd buitenlands hardhout hoeft te zijn.

We hebben diverse soorten zoals walnotenboom, perenboom, kersenboom, plataan, fijnspar, Anne Paulownaboom, lindeboom, moseik en Amerikaanse eik.

De bomen laten we zagen met een mobiele zagerij. Dit doen we bij ons IVN-terrein aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel.

De gezaagde planken gaan we op latten leggen om te drogen en na verloop van tijd gaan we dit hout gebruiken in ons gebouw.

Iedereen die het leuk vindt om te komen kijken bij dit spektakel is van harte welkom. Vanaf 9 uur staat de koffie klaar.

Om de zaagkosten te beperken willen we van een aantal bomen wat planken verkopen.

Als je belangstelling hebt om planken te kopen dan kun je bij Adrie Beekmans (0654248591) terecht voor meer informatie.

De planken kunnen in elke gewenste dikte gezaagd worden.

De kosten van het hout worden ter plaatse berekend. Dit is afhankelijk van de houtsoort en afmeting. Let wel op: dit hout is nog niet droog!

De zaagdag begint om 9.00 uur en loopt door totdat alles is gezaagd, dit zal ongeveer om 16.00 uur zijn. We zien jullie graag op 30 november!