Publiekswandeling: de Bimd

 

Op zondag 26 november start om 9.30 uur een publiekswandeling in natuurtuin De Bimd aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel. Deze natuurtocht duurt ongeveer 2 uur. Gids Gerrit Post vertelt u over de vele soorten bomen en planten in deze IVN natuurtuin. Na afloop is er gratis koffie of thee. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van deze prachtige natuurtuin is altijd welkom.

 

Bomen en het klimaat

Zoals alle dieren, mensen en planten heeft elke boomsoort bepaalde eigenschappen. Een boom die sterk kan groeien heeft meer water nodig dan een boom met een rustige groei. In een droog voorjaar heeft een boom meer water nodig dan in het najaar. Aandacht voor bomen is dan ook belangrijk. Staat een boom te lang in teveel water, dan krijgen de wortels te weinig of geen zuurstof. Een boom kan ‘lui’ worden, waardoor de wortels zich te weinig ontwikkelen. Afsterven is dan een mogelijkheid.

Steeds meer beginnen we als maatschappij de effecten van de klimaatsverandering te voelen. Niet alleen in West-Europa maar over de hele wereld komen meer hittegolven voor met lange droogteperiodes. Gevaren voor bosbranden en uitdrogen van planten zijn reëel geworden. Daar tegenover staan hevige regenbuien met enorme hoeveelheden water. Bomen kunnen gestrest raken en vatbaar worden voor ziektes en parasieten. Bijvoorbeeld de letterzetter die hele sparrenbossen kan aantasten. Beukenbomen kunnen last krijgen van wortelrot, of hun bladeren ‘verbranden’ bij te hoge temperaturen, net als een mensenhuid wanneer die te lang aan de felle zon wordt blootgesteld.

Om de ‘groene longen’ van onze aarde te kunnen beschermen moeten er boomsoorten aangeplant worden die de stress aankunnen. Zij worden klimaatbomen genoemd. Bomen zijn essentieel bij het behoud van onze ecosystemen doordat ze CO2 opnemen en zuurstof produceren, doordat ze erosie tegengaan en daarmee grondverschuivingen voorkomen, doordat ze de temperatuur gunstig beïnvloeden en er minder hittestress is in, vooral stedelijke, gebieden. Bomen met een hoge tolerantie tegen luchtvervuiling en wind, bomen die op schrale grond zich staande houden of juist op rijke kleigrond goed gedijen. Bomen die bij wisselende grondwaterstanden kunnen overleven. Het zijn de juiste bomen op de juiste plaats: klimaatbomen!

Samenwerkingsverband Gilde en IVN Laarbeek
Waar
IVN Laarbeek
Beekseweg 3
5735 CB Aarle-Rixtel
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Secretaris

secretaris IVN Laarbeek

Ontdek meer over

Deel deze pagina