Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

BOUW MEE aan ons GEBOUW

IVN-gebouw weer onder dak.

IVN Laarbeek


In augustus heeft de verbouwing van het IVN-gebouw een mijlpaal bereikt. Het gebouw heeft een geheel nieuw dak gekregen. Het gebouw heeft hierdoor een geheel andere uitstraling. De staat van de buitenkant is veranderd van een kantoorachtig gebouw in een soort blokhut die veel beter past in deze natuurlijke omgeving. De zaal lijkt veel ruimer door het verhoogde dak. 

Tevens zijn twee grote problemen opgelost: het oude dak was zo lek als een mandje en de ventilatie in de zaal was slecht. De grote zaal heeft meer volume gekregen waardoor de temperatuur beter beheersbaar is geworden. 

Met het bereiken van deze mijlpaal nadert de eerste fase van de renovatie haar afronding. Het plan is om deze verbouwing voor de viering van het veertigjarig jubileum, eind september, af te  ronden.

In april is gestart met fase 1 van deze grondige verbouwing. De klus die in deze periode de meeste inspanning vergde was het vervangen van het dak; het platte dak is vervangen door een schuin dak met geïsoleerde platen. Er werd gestart met het aanbrengen van een extra fundering rondom het gebouw. Op deze fundering werd een staalconstructie geplaatst die het nieuwe schuine dak draagt. Deze constructie werd over het bestaande gebouw heen gebouwd. Hierop werden het nieuwe dak en puntgevels aangebracht.

Hierna is het oude dak van binnenuit gesloopt. Een gedeelte is als bergzolder ingericht en er is een vliering in de nok aangebracht. Komende weken wordt het interieur verder afgewerkt. 

De klus is de afgelopen maanden, met een onderbreking rondom het Kikkerconcert in juni en de Entente Florale in juli, uitgevoerd door een groot aantal vrijwilligers. Iedere week werd op vaste dagen in ploegen met wisselende samenstelling gewerkt. 

In de volgende fase worden de kozijnen vervangen en krijgt het gebouw dubbel glas, Ook krijgt het gebouw nieuwe, geïsoleerde buitenwanden. Op het dak worden nog zonnepanelen geplaatst,
Momenteel worden de plannen hiervoor, in samenwerking met de Gemeente Laarbeek, uitgewerkt.

Het huidige gebouw stamt uit 2004. Op het IVN-terrein aan de Beekseweg zijn toen zeven zogenaamde Meeuw units geplaatst, destijds geschonken door Bavaria. 
Nu, een kleine 15 jaar later, zijn deze versleten. Het gebouw verliest veel warmte omdat de wanden te weinig geïsoleerd zijn. Hierdoor is het energiegebruik hoog. Door de beperkte hoogte van de zaal was het snel benauwd wanneer er veel mensen binnen waren. 


Foto: Leo van den Heuvel, Lieshout
De nieuwe uitstraling van het IVN gebouw in de Beemd in Aarle-Rixtel
 

Presentatie renovatie "de BIMD"

Impressie Bouwwerkzaamheden

We kunnen dit niet alleen, dus help mee. Iedereen is welkom. Er is altijd hulp waar je geen bouw kennis voor nodig hebt!

HELP MEE