Laarbeek
Overig
Op
zondag08jan201714:00

Winterwandeling ’t Geregt, Boerdonkse Kampen, de Hei

Algemene winterwandeling: lekker uitwaaien langs gevarieerde bomenlanen, waterhuishouding, diersporen.

Vertrek vanaf einde Schaapsdijk, ingang ’t Geregt, Mariahout.

Frank van Bakel, en Kees Burghouts.

Het IVN Laarbeek heeft in het nieuwe jaar 2016 meteen een interessante wandeling op het programma staan, die voor iedereen toegankelijk is. 

 

Als eerste activiteit van het nieuwe jaar zal deze op zondag 10 januari plaatsvinden in en langs de bossen van de Boerdonkse Kampen en de Hei, in het noorden van de gemeente Laarbeek. 

 

De wandeling zal om 14 uur beginnen aan het einde van de weg de Schaapsdijk. Hier kan men komen door de Schaapsdijk in Mariahout te volgen tot aan het einde van de verharding bij de bossen. 

Een groot deel van het natuurgebied ligt tegenwoordig in de gemeente Veghel en is behalve onder de naam het Gerecht ook onder de namen het Lijnt en de Hei bekend. Hier kwamen vroeger de gemeentegrenzen van Erp, Veghel en Lieshout bij elkaar, tegenwoordig Veghel en Laarbeek. Op de plek waar de grens een knik maakt, ligt de oude prehistorische grafheuvel, waarop in de Middeleeuwen de grens tussen de oude gemeenten is getrokken. Dit was een mysterieus gebied, waar vroeger ook de galg van Erp stond. Hier kwam de echte oude Erpse Pad langs. Dit was een ander pad als de Erpse Pad, die tegenwoordig sinds kort weer als wandelroute is te volgen, want die route kwam pas in gebruik, toen de Zuid-Willemsvaart was aangelegd en er een veer kwam richting Boerdonk/Erp. 

Langs de alleroudste Erpse Pad stond vroeger niet ver van het Gerecht een kroegske, waar Mie de Heks woonde, over wie verhalen gingen dat ze mensen betoverde. Dit is een eenzaam gebied met voornamelijk in de 20e eeuw op rabatten aangelegd bos. Vele soorten planten en bomen komen hier voor, onder meer dubbelloof, de Servische spar , de Reuzenzilverspar en de Weymouthden, bekend om zijn kegels met heerlijk geurende hars, die sommigen in het bad doen In deze bossen, waar het dode hout vaak blijft liggen, voelen dieren als reeën, eekhoorns en vossen zich goed thuis, en ook vogels als de boomkruiper, de boomklever, het goudhaantje, het winterkoninkje, de zwarte specht en vele andere, terwijl men in deze tijd op de graslanden aan de randen van de bossen ook kans heeft op kramsvogels en koperwieken. Waarschijnlijk zal er flink worden doorgestapt om dit gebied te verkennen. Er wordt wel geadviseerd om laarzen of hoge schoenen aan te doen. De wandeling zal tot ongeveer 16 uur duren.

Algemene informatie

zondag 8 januari 2017 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
einde Schaapsdijk, ingang ’t Geregt, Mariahout Mariahout
Nederland
Google Maps image