Laarbeek
Landschap
Op
zondag09dec201810:00

Publiekswandeling: Wiebiegenhof

Het IVN Laarbeek zal aanstaande zondag 9 december een excursie verzorgen in de omgeving van de Wiebiegenhof en de Geeneindse heide te Stiphout. Ook zal een smeltwatergeul uit de laatste ijstijd worden aangedaan . De wandeling zal beginnen aan het einde van de Wiebiegenweg te Stiphout, min of meer in het verlengde van de Jonker Karellaan, gemeente Helmond. De start is om 10:00 uur en rond 12:00 uur zal men weer terug zijn.

De herkomst van de naam Wiebiegenhof is nog steeds niet bekend. Talloze historici hebben hun hersens hiermee al gepijnigd. Wel staat het vast dat Wiebiegenhof de naam was van een schaapshoeve die rond 1820 in opdracht van Jonker van der Brugghen van Croy is gebouwd. Wiebiegenhof lag aan de rand van de toenmalige Geeneindse heide, een uitgestrekte boomloze vlakte. Eeuwenlang had de wind er vrij spel. Na de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar gelden, ontstonden er de eerste natte laagten , de latere vennen. Een van deze laagten is de huidige Schapengracht. Vlakbij werd Wiebiegenhof gebouwd. In de directe omgeving vindt je nog steeds een aantal grotere en kleinere vennen. Sommige zijn deels verland.  Verlanding is een natuurlijk proces. Eeuwenlang hebben mensen deze verlanding voorkomen door de vennen te ontvenen, door er “moerklot” uit te halen, een soort turf. In de loop van de 19e eeuw werd de kale vlakte, die voor een belangrijk deel uit heide en stuifzand bestond, bebost . In het begin was dat voornamelijk grove den voor de mijnbouw. In de loop van de tijd zijn er veel meer soorten bijgekomen, waaronder exoten zoals de Amerikaanse eik en naaldbomen zoals de Douglasspar, de Zilversparren,  de Hemlockspar etc. Het bos is nu grotendeels eigendom van de gemeente Helmond. Het beheer is erop op gericht om de oorspronkelijke natuur zo veel mogelijk terug te krijgen. Exoten worden verwijderd en inlandse soorten komen er voor terug.

Het zal een bijzondere ervaring kunnen zijn om in dit seizoen het landschap in de grensgebieden van Stiphout, Aarle-Rixtel en Lieshout te beleven. Op zondag 9 december is er dus vanaf 10 uur voor iedereen de gelegenheid om dit mee te maken.

Algemene informatie

zondag 9 december 2018 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Wiebiegenweg
Helmond
Nederland
Google Maps image