Laarbeek
Landschap
Op
zondag08sep201910:00

Publiekswandeling: Torreven en Vossenbergven

Op zondag 8 september zal de volgende IVN wandeling plaatsvinden. Deze keer te Mariahout, waar om 10 uur de wandeling zal beginnen. De start van de wandeling zal zijn bij het begin van de weg het Torreven.

Deze weg begint, als men de kom van Mariahout uitrijdt in de richting van Nijnsel en Sint-Oedenrode, en dan vanaf de Rooijseweg de eerste weg links neemt. Er is daar voldoende parkeerruimte links van de Torrenvenweg.

Onder leiding van gidsen van het IVN-Laarbeek zal er in de richting van het ven Torreven worden gewandeld, waaraan deze weg zijn naam heeft te danken. De wandeling zal tot ongeveer 12 uur duren.

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in deze omgeving. Vroeger lagen er aan beide zijden van Mariahout vele vennen, waarvan ook nog straatnamen als Meerven, Knapersven, Bosven en Rietven getuigen. Het Torreven is sinds 1992 weer hersteld. Na het herstel van het Torreven hebben vele soorten zich hier weer weten te vestigen, waaronder enkele zeldzame soorten, zoals moerashertshooi, venwitsnuitlibel, nachtzwaluw en de levendbarende hagedis.Onlangs heeft de Bosgroep in opdracht van de gemeente Laarbeek ook het nabijgelegen Vossenbergven hersteld. Dit ven en het omliggende heidegebied zijn begin 1900 ontgonnen door het graven van greppels, de vorming van zandruggen en het aanplanten van bossen voor stuthout dat men gebruikte voor de mijnbouw. Ook het omliggende heidegebied is hersteld door het verwijderen van het bos en het plaggen van de bodem. Hierdoor is voor soorten van heidesystemen weer een geschikt leefgebied ontstaan. Om de verspreiding van zonminnende soorten te stimuleren is er ook een heidecorridor gerealiseerd tussen het bestaande soortenrijke Torreven en het herstelde Vossenbergven.

De wandeling zal hopelijk uw interesse vergroten voor het Torreven en het Vossenbergven, zodat er meer kans is, dat de vennen en de omgeving zich in ’n natuurlijke richting kunnen blijven ontwikkelen.

Algemene informatie

zondag 8 september 2019 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Torrenven
Torrenvenweg
Mariahout
Nederland
Google Maps image