Laarbeek
Landschap
Op
zondag07jan201810:00

Publiekswandeling: ’t Gerecht, Boerdonkse Kampen, de Hei

Voor wie eens iets anders wil als het stramien van nieuwjaarsrecepties en familiebezoeken, heeft het IVN in dit weekend een leuke mogelijkheid. Als eerste activiteit van het nieuwe jaar staat een interessante wandeling op het programma, die voor iedereen toegankelijk is.

Op zondag 7 januari zal een wandeling plaatsvinden in en langs de bossen van de Boerdonkse Kampen en de Hei, in het noorden van de gemeente Laarbeek. De wandeling zal om 10 uur beginnen aan het einde van de Pater de Leeuwstraat bij de brug over de Goorloop.  Hier kan men lekker uitwaaien langs gevarieerde bomenlanen en zal onder meer aandacht worden besteed aan de waterhuishouding en aan diersporen.

Een groot deel van het natuurgebied ligt tegenwoordig in de gemeente Veghel en is behalve onder de naam het Gerecht ook onder de namen het Lijnt en de Hei bekend. Dit is een eenzaam gebied met voornamelijk in de 20e eeuw op rabatten aangelegd bos. Vele soorten planten en bomen komen hier voor, onder meer dubbelloof, de Servische spar , de Reuzenzilverspar en de Weymouthden, bekend om zijn kegels met heerlijk geurende hars, die sommigen in het bad doen  In deze bossen, waar het dode hout vaak blijft liggen, voelen dieren als reeën, eekhoorns en vossen zich goed thuis, en ook vogels als de boomkruiper, de boomklever, het goudhaantje, het winterkoninkje, de zwarte specht en vele andere, terwijl men in deze tijd op de graslanden aan de randen van de bossen ook kans heeft op kramsvogels en koperwieken. Waarschijnlijk zal er flink worden doorgestapt om dit gebied te verkennen. Er wordt wel geadviseerd om laarzen of hoge schoenen aan te doen. De wandeling zal tot ongeveer 12 uur duren.

 

Algemene informatie

zondag 7 januari 2018 - 10:00
Locatie: 
De brug over de Goorloop
Pater de Leeuwstraat
Beek en Donk
Nederland
Google Maps image