Laarbeek
Natuur
Op
zondag08okt202310:00

Publiekswandeling: Grotelse heide

Om 8 uur in de ochtend zal op zondag 10 april de eerste vogelwandeling van het seizoen beginnen. Deze wordt verzorgd door de Vogelwerkgroep de Ortolaan van het IVN Laarbeek. De wandeling zal ongeveer twee uur duren. De start van deze wandeling zal zijn bij het bekende restaurant/café Grotels Hof vanaf de parkeerplaats, die langs Grotels Hof ligt, adres: Grotel 5 te Bakel.  

 

Het is spannend, welke vogels terug zijn uit Afrika of Zuid-Europa. Zullen de boomleeuwerik, de boompieper, de fitis , de roodborsttapuit, de zwartkop en/of de gekraagde roodstaart terug zijn? In het naaldbos kunnen wij misschien goudhaantjes, zwarte mezen, kuifmezen en matkopmezen zien. Elders in de meer open stukken heb je  kans, dat je de vijfde van Beethoven hoort, nl. het liedje van de geelgors.

Ook de grote lijster, de zanglijster en de heggenmus kunnen zich laten horen. In het bos is er kans op vier soorten spechten, de grote bonte, de groene, de zwarte, en zelfs de kleine bonte. Zelfs de in Nederland oprukkende, maar nog zeer zeldzame, middelste bonte is niet helemaal uitgesloten, en dan zitten er vijf soorten spechten.

Van boven kijken de slechtvalken in de Mortelse toren op ons neer. Als de wandeling langs de Snelle Loop gaat, zijn er misschien ook watervogels te zien.

 

De open gebieden en de bosgebieden wisselen elkaar af en geven het landschap een exotische tint. Door dit alles heen stroomt de Esperloop, een authentieke heidebeek met steile oevers en schoon en ijzerrijk water met kans op de ijsvogel. Ook de zeldzame dotterbloem kan in bloei zijn. Antoon Verhoeven, Antoon Sips en/of Piet Gruijters maken U graag wegwijs in deze interessante wereld.

Algemene informatie

zondag 8 oktober 2023 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Grotel 5
Bakel
Nederland
Google Maps image