Laarbeek
Vogels
Op
zondag09apr201708:00

Publiekswandeling Grotelse Heide

Vogelwandeling van vogelwerkgroep Ortolaan

Om 8 uur in de ochtend zal op Palmzondag 9 april de eerste vogelwandeling van het seizoen beginnen. Deze wordt verzorgd door de Vogelwerkgroep de Ortolaan van het IVN Laarbeek. De wandeling zal ongeveer twee uur duren. De start van deze wandeling zal zijn bij het bekende restaurant/café Grotels Hof vanaf de parkeerplaats, die langs Grotels Hof ligt, adres: Grotel 5 te Bakel.

Het is spannend, welke vogels terug zijn uit Afrika of Zuid-Europa. Zullen de boomleeuwerik, de boompieper, de fitis , de roodborsttapuit, de zwartkop en/of de gekraagde roodstaart terug zijn? In het naaldbos kunnen wij misschien goudhaantjes, zwarte mezen, kuifmezen en matkopmezen zien. Nog specialer zijn de open vlakten, die er hier en daar in de Grotelse heide zijn. Op deze open vlakten met hier en daar bomen kunnen boomleeuwerik of boompieper zitten. Of is er kans, dat je de vijfde van Beethoven hoort, nl. het liedje van de geelgors. Ook de grote lijster, de zanglijster en de heggenmus kunnen zich laten horen. In sommige plasjes zit wel eens de dodaars. In het bos is er kans op vier soorten spechten, de grote bonte, de groene, de zwarte, en zelfs de kleine bonte. Zelfs de in Nederland oprukkende, maar nog zeer zeldzame, middelste bonte is niet helemaal uitgesloten, en dan zitten er vijf soorten spechten.

Van boven kijken de slechtvalken in de Mortelse toren op ons neer. Over de hele wereld zijn deze beelden te zien. Als de wandeling langs de Snelle Loop gaat, zijn er misschien ook watervogels te zien. Zeker is niks bij een vogelwandeling, alles is een verrassing. Behalve van de vogels is er van het schitterende landschap te genieten. De open gebieden en de bosgebieden wisselen elkaar af en geven het landschap een exotische tint. Door dit alles heen stroomt de Esperloop, een authentieke heidebeek met steile oevers en schoon en ijzerrijk water met kans op de ijsvogel. Ook de zeldzame dotterbloem kan in bloei zijn. 

 

Algemene informatie

zondag 9 april 2017 - 08:00 tot 10:00
Locatie: 
Grotel 5
Bakel
Nederland
Google Maps image