Laarbeek
Natuur
Op
zondag14nov202110:00

Publiekswandeling: Croy

Op zondag 14 november zal het IVN Laarbeek  een doorstapwandeling maken in een historische omgeving.

Het kasteel Croy, waarvan de geschiedenis al begint rond het jaar 1450, en de omliggende hoge akkers, beemdgronden, grachten etc. zorgen hier voor grote verscheidenheid van cultuur en natuur. De wandeling zal beginnen middenin dit oeroude gehucht Croy, nl. bij de Croyse Hoeve aan Croylaan 9 te Aarle-Rixtel.

Vanuit deze mooie plek dichtbij het kasteel zal de omgeving worden verkend. Er is een grote verscheidenheid aan biotopen. Het hoger gelegen eikenbos geeft andere planten te zien dan het laaggelegen populierenbos. De akkers en weilanden verschillen weer van de oevers van de beken, sloten en grachten. Op de bolle akkers bij de eeuwenoude boerderijen kan nog op ecologisch verantwoorde wijze geboerd worden. Vanwege de dikke eerdlaag hoeft er in droge zomers minder gesproeid te worden dan elders.

De laaggelegen beekdalen van de Goorloop en de Schevelingse Loop behoren tot de groene hoofdstructuur. Enkele weilandjes aan de Schevelingse Loop zijn omgeven door slootjes, die waarschijnlijk honderden jaren lang niet van karakter zijn veranderd. Weer heel anders is de nieuwe natuur van Strijp, die ook dichtbij ligt, en die misschien ook wordt bezocht. Hier is prachtige “nieuwe natuur” ontstaan, zoals de retentievijver etc .

Ook het beekdal van de Goorloop is in de laatste jaren bij de aanleg van de ecologische verbindingszone veel natuurlijker en mooier geworden . Er zijn onder meer plas-draszones en afgegraven slootkanten en poelen met meer mogelijkheden voor de natuur ontstaan.

Het is nog winter, dus de vogelwereld is nog heel anders als straks in het voorjaar. Mogelijk komen we een witgatje, kleine plevier of andere zeldzame vogel tegen.

Wie deze unieke wandeling wil meemaken, dient op zondag 14 november 2021 om 10:00 uur aanwezig te zijn bij de Croyse Hoeve aan de Croylaan 9 te Aarle-Rixtel. De wandeling zal tot ongeveer 12:00 uur duren . Iedereen is van harte welkom.

 

Algemene informatie

zondag 14 november 2021 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Croyse hoeve
Croylaan 9
5735 PB Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image