Laarbeek
(Zoog)dieren
Vanaf
donderdag19okt201720:00

Lezing: Zoogdieren rondom huis

Een roodborstje of een koolmees in je tuin, dat vinden vrijwel alle mensen leuk. Maar een rat, nee bedankt! En muizen daar heb je ook alleen maar last van. Een egeltje is oké, dat mag met alle plezier in onze tuin rondscharrelen. Maar heb je ook invloed op welke bezoekers je tuin trekt? Hoe kun je het de egel naar zijn zin maken? En als we dat doen, heeft dat dan ook invloed op de kans dat lastpakken als ratten en muizen onze tuin bezoeken?

In zijn verhaal gaat Peter Twisk in op de verschillende kleine zoogdieren die je rondom je huis kunt aantreffen. Speciale aandacht besteedt hij aan vleermuizen en de steenmarter. Dat zijn wettelijk beschermde soorten. Als die je huis als onderkomen kiezen, mag je ze niet zomaar verjagen, zelfs niet als je er last van ondervindt! Daarvoor kan natuurlijk niet iedereen zo maar begrip opbrengen. Maar als je wat meer weet over hun leefwijze, kost het minder moeite ook deze dieren rond je woning te accepteren. Daarnaast geeft Peter ook allerlei tips om overlast tegen te gaan en de aanwezigheid van soorten als de egel te stimuleren. Het is een leuk en interessant verhaal voor iedereen die de natuurwaarde van zijn tuin wil vergroten en belangstelling heeft voor kleine zoogdieren!
Peter Twisk is zelfstandig ecoloog en illustrator en gespecialiseerd in zoogdieren. Al in zijn jeugd werd hij lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Later werkte hij voor de Zoogdiervereniging. Peter is medeauteur van talrijke zoogdiergidsen, waaronder ‘Veldgids Diersporen’ en ‘Veldgids Europese zoogdieren’, waarvoor hij o.a. de illustraties maakte. In de loop der jaren is hij steeds dieper in de zoogdierstudie gedoken, en vooral in de studie van de vleermuizen.

Op deze donderdag de 19e oktober belooft het weer een leuke avond te worden in het clubgebouw, waar vrijwilligers van het IVN zo hard aan hebben gewerkt. De avond begint om 20:00 uur. Het clubgebouw van het IVN is gelegen aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel, komend vanaf de kom van Aarle-Rixtel de eerste zandweg rechts, achter het volkstuincomplex.

Algemene informatie

maandag 20 februari 2017 - 22:15
Locatie: 
beekseweg
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image