Laarbeek
Overig
Op
donderdag21feb201920:00

Lezing: Stichting wereldboom

Wereldbomen zijn bomen die oeroud kunnen en mogen worden. De groeiplaats van een wereldboom wordt beschermd door een groep mensen, die zich met deze boom heeft verbonden.
Het IVN organiseert een lezing over wereldbomen op 21 februari. Ton Stokwielder, de voorzitter van de Stichting Wereldboom, zal het eerst  hebben over hoe hoog en breed  de bomen in onze tuinen worden. Is daar de ruimte voor in relatie tot de lusten en lasten ? Er zullen oplossingen en maatregelen worden genoemd om weloverwogen te kunnen blijven houden van de bomen in de tuin. Later op de avond zullen enkele vragen worden beantwoord. Wat is de oudste boom van Nederland? Wat is de oudste boom van Europa? Wat is de dikste boom van Europa? En waarom is die zoveel ouder en dikker dan bomen in Nederland?

Ton Stokwielder geeft U antwoord op deze vragen, ondersteund met mooie plaatjes van bomen uit onze eigen omgeving. Hij zal het ook hebben over wat deze bomen in potentie in zich hebben om uit te groeien tot bomen, die echt tot de verbeelding spreken.
Bomen elders uit Europa komen aan bod van Noord-Noorwegen via Polen, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje naar de ware schatten met enorme leeftijden en afmetingen in Engeland. De “oasis” van levensvormen wordt aan het licht gebracht welke voorkomen in de Veteranenbomen. Wat we kennen van de mammoetbomen in Amerika, staat ook verborgen in Europa. Het wordt een ware reis over ons continent in de Wereld van de Woeste Weelde van bomen. Het draaiboek van Stichting Wereldboom wordt uitgelegd om Nederlandse bomen de mogelijkheid te geven uit te laten groeien tot majestueuze en tot de verbeelding sprekende bomen. En de bijdrage die we als liefhebbers daaraan kunnen leveren!

 

Deze boeiende avond kunt U dus bijwonen in het IVN gebouw aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel op 21 februari vanaf 20:00 uur. Onlangs heeft Willem Weijers in een schitterende documentaire op Omroep Kontakt laten zien dat er ook in Laarbeek veel mooie bomen staan. 

Op deze avond kunnen wij zien, dat er buiten ons mooie Laarbeek  toch ook  interessante bomen staan. We zijn benieuwd of de spreker ook Laarbeekse bomen in zijn bestand heeft zitten.

Algemene informatie

donderdag 21 februari 2019 - 20:00
Locatie: 
de Bimd
Beekseweg 3
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image