Laarbeek
Paddenstoelen
Op
donderdag17okt201920:00

Lezing: Slijmzwammen

Op donderdag 17 oktober houdt Ad Brouwers bij het IVN een lezing over slijmzwammen. De lezing begint om 20.00 uur en zal worden gehouden in het clubgebouw de Bimd aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel. De toegang is gratis.

Ad kan heel boeiend vertellen over de wonderlijke creaturen, die slijmzwammen zijn. Hij doet dat aan de hand van eigen macro- en microfoto’s. Overal in de natuur kun je slijmzwammen aantreffen. In het bos zijn de meest wonderlijke creaties te bewonderen. Soms denk je mandarijntjes te zien, kleine tennisballetjes of lampionnetjes in prachtige kleuren en vormen. Het zijn echter slijmzwammen, een unieke categorie van wezens in de natuur. De benaming slijmzwammen geeft aan dat ze vroeger tot het rijk van de schimmels en paddestoelen werden gerekend.  Ze hebben echter niets hiermee te maken, zo blijkt uit onderzoek. Sinds het mogelijk is om met behulp van DNA onderzoek te doen, is pas duidelijk dat slijmzwammen en schimmels geen directe gemeenschappelijke voorouder hebben. Samen met andere eencelligen (protisten), zoals amoeben en wieren, vormen ze het koninkrijk van de protisten.

Slijmzwammen hebben dan wel een niet aantrekkelijke naam, maar het zijn vaak kleine wondertjes door hun vormen, kleuren en gedrag. Ze leven meestal op rottend hout, dode bladeren of op donkere, vochtige plekken. Een slijmzwam bestaat voor het grootste deel van zijn leven uit een massa van protoplasma (het plasmodium) en eindigt met een vruchtlichaam, waarin zich sporen ontwikkelen voor de voortplanting en verspreiding. Het plasmodium,omhuld met een week plasmalichaam, beweegt over de boomstam of het blad en voedt zich met bacteriën en schimmels. Al kruipend laat het een slijmerig kruipspoor achter net als een slak. Ze veranderen van plek maar ook van vorm. Slijmzwammen hebben een soort van navigatiesysteem. Wetenschappers hebben ontdekt dat het slijm wat de slijmzwammen achter laten (het kruipspoor) als een navigatiesysteem werkt. Dat de zwam weet dat het daar reeds geweest is. Een soort van primitief geheugen.

Kortom, het is een fascinerend verschijnsel in de natuur, waarover wij op deze avond bij het IVN de kans krijgen om meer aan de weet te komen.

Algemene informatie

donderdag 17 oktober 2019 - 20:00
Locatie: 
de Bimd
Beekseweg 3
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image