Laarbeek
Water
Op
donderdag15feb201820:00

Lezing: Natuur in de Peel

Op donderdag 15 februari zal Cor Speek weer een avond verzorgen bij het IVN Laarbeek. Eerder toonde hij al een film over de Strabrechtse Hei. Deze keer zal hij voor de pauze een vernieuwde film over de Groote Peel laten zien. Na de pauze zal Cor Speek een film over kraanvogels tonen.

Het waren de kraanvogels die Cor Speek naar de Peel lokten. In 1997 zag hij deze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring. Sindsdien bezoekt Cor Speek de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld.

Nationaal Park De Groote Peel is een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film ziet u behalve veel voorkomende planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp. Ook zeldzame vlinders en libellen komen voorbij. Deze film is bewerkt met beeldmateriaal uit verschillende jaren en toont beelden uit de vier seizoenen. Ieder jaar worden er nieuwe filmbeelden aan de film toegevoegd. Enkele onvervangbare beelden zijn opnieuw gebruikt. De film , die voor de pauze wordt vertoond, duurt 46 minuten en is volledig ondersteund met live geluiden en tekst, wat een bijzondere beleving biedt.

Filmmaker Cor Speek uit Geldrop houdt zich al jaren bezig met het maken en vertonen van prachtige natuurfilms. Speek is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en dat is te zien aan de diversiteit van zijn filmmateriaal. De films zijn ook op dvd verkrijgbaar.

Het belooft dus weer een boeiende avond te worden op deze 15e februari. De avond zal beginnen om 20:00 uur. De films zullen getoond worden in het IVN-gebouw aan de Beekseweg te Aarle-Rixtel. Volg de IVN bordjes. De avond is ook toegankelijk voor niet-IVN leden. 

Algemene informatie

donderdag 15 februari 2018 - 20:00
Locatie: 
De Bimd
Beekseweg
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image