Laarbeek
Water
Op
donderdag18okt201820:00

Lezing: het veranderend klimaat

… Het klimaat wenkt de dieren ?

…Planten en dieren vluchten in hoog tempo naar koelere oorden ?!

 

Het weer is een thema van elke dag, we vinden het te nat, te droog, te warm … en heel soms gewoon goed. Criterium voor ons oordeel is meestal van heel persoonlijke aard.

 

De laatste jaren is er ook veel te doen over het (veranderende) klimaat. Regelmatig is er berichtgeving in de media. Stijging van de temperatuur, broeikaseffect, opwarming van de aarde, smelten van de ijskap, extremere weesomstandigheden, stijging van de zeespiegel … Zijn het incidentele spelingen van de natuur of zijn het werkelijk naderende, dreigende tendensen ? Een thema dat ons allemaal aangaat !

Wat betekent een en ander voor planten en dieren ? Welke tekenen nemen we de laatste jaren waar ?

 

In de lezing wordt ingegaan op verschillende aspecten van deze problematiek. Concrete waarnemingen aan veranderingen en verschuivingen in de flora en vooral de fauna van ons land zijn daarbij uitgangspunt.

Verschijnselen zoals vroeger bloeien van de voorjaarsflora komen aan bod, en zangvogels die eerder hun eieren leggen in het jaar, en de vervroeging van de vliegtijd van vlinders en libellen.

Zomerfijnstraal, grote waternavel en bezemkruiskruid, zandhagedis, bonte vliegenvanger en bijeneter, tijgerspin, sprinkhaan- , juffer- en libellensoorten, vlinders. Wat vertellen ze ons ??

 

Het ultieme antwoord op de vraag van het veranderende klimaat wordt niet gegeven, maar veel aspecten, achtergronden en verwachtingen, en feiten en vermoedens komen aan de orde. Allemaal ondersteund via een beeldende powerpoint-presentatie.

 

Rini Kersten uit Erp heeft een naam hoog te houden als deskundig spreker, die de materie ook op humorvolle wijze naar het publiek weet te brengen. Hij zal op deze achttiende oktober spreken in de Bimd, het bekende clubgebouw van het IVN aan de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel. De lezing begint om 20:00 uur en zal om ongeveer 22:00 uur afgelopen zijn.  

Algemene informatie

donderdag 18 oktober 2018 - 20:00
Locatie: 
De Bimd
Beekseweg
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image