Laarbeek
Overig
Vanaf
zondag05feb201708:30

Ledenwandeling: Kasteel Stapelen Dommeldal

Ledenwandeling: Kasteel Stapelen Dommeldal

 

Kasteel Stapelen in Boxtel is een klooster van de paters Assumptionisten en is al bijna een eeuw als zodanig in gebruik. Waar komt de naam Kasteel Stapelen vandaan?

Een hooggelegen plaats werd ook omschreven als "stapel". Een kasteel moest aan een aantal belangrijke eisen voldoen: het moest bewoonbaar en verdedigbaar zijn, ruimte hebben voor opslag van strijdmateriaal en beschikken over stallen. Het kasteel voldeed aan deze eisen en lag op een hoger gelegen plaats.

Voor het eerst werd de naam Kasteel Stapelen genoemd in 1293 toen Willem van Boxtel als beloning, voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Geldersen, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Daarna is het kasteel van vader op zoon overgegaan en het is in handen geweest van vele adellijke families.

Vanaf 1939 werd het kasteel gebruikt als communiteit (leefgemeenschap) voor de paters en als provincialaat (bestuur) van de Nederlandse provincie van de Congregatie der Assumptionisten.

Algemene informatie

zondag 5 februari 2017 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
de Bimd
Beekseweg
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image