Laarbeek
Overig
Vanaf
zondag05nov201708:30

Ledenwandeling: Het Hurkske

Erp

Het Hurkske is een natuurgebied van 170 ha in eigendom van de gemeente Veghel, ten noorden van Boerdonk.
Het gebied ligt ten westen van de Aa en bestaat uit naaldbos en gemengd loofbos. Daarnaast vindt men er het Rauwven, terwijl de Hurkse Loop er ontspringt.
Het Hurkske was oorspronkelijk een heidegebied en het is tussen 1900 en 1928 ingeplant met diverse naaldboomsoorten: Zeeden, Zwarte den, Weymouthden, Hemlockspar, Fijnspar, en Douglasspar. Ook werd er Amerikaanse eik geplant.
In het gebied ligt een ontginningsenclave, waar zich twee gemeentehoeven bevinden, waaronder de Sint-Adrianushoeve. Beide hoeven, opgericht in de jaren 30 van de 20e eeuw, hebben een grote herinneringssteen waarin, naast de naam van de pastoors van Erp resp. Keldonk, een beeltenis is uitgebeiteld van de heilige waarnaar de hoeve is vernoemd.
In de vochtige delen komt onder meer moerashertshooi en veelstengelige waterbies voor. Ook leven er in het Rauwven zeven soorten amfibieën, waaronder de alpenwatersalamander. Verder vindt men er de zonnebaars, wat een exotische vissoort is. Daarnaast bevindt er zich één van de vier Noord-Brabantse populaties van de knoflookpad. De laatste knoflookpad is in 2001 waargenomen.

Algemene informatie

zondag 5 november 2017 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
De Bimd
Beekseweg
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image