Laarbeek
Overig
Op
donderdag19nov202020:00

AFGELAST: Lezing: Namen van planten en dieren

Rini Kerstens geeft een lezing met als thema "Namen van planten en dieren".

In de loop der tijden heeft de mens namen toegekend aan elke plant en dier in zijn omgeving. Sommige namen werden afgeleid van een kenmerk van de plant of het dier; van de herkomst van andere namen is amper iets bekend.

Hoe de Meidoorn en de Eenbes aan hun namen kwamen is vrij voor de hand liggend, maar hoe zit dat met de Slanke Sleutelbloem, de Rapunzel, of het Knikkend Nagelkruid? De naam Duizendpoot verklaart genoeg, maar hoe zit het met het Pissebed of de Kakkerlak? Of de Leeuwenmier, een nietig insectje met een indrukwekkende naam.

Bij vogels geldt precies het zelfde. Het fraaie verenkleed van de Geelgors gaf hem zijn naam, net zoals de naam Kiekendief duidt op de kwalijke reputatie die de vogel had omdat hij kippen (kiekens) zou roven. Maar waar komt dan de benaming Klapekster of IJsvogel vandaan?

Rini Kerstens, gepensioneerd leraar Biologie, heeft zich verdiept in de benaming van vele planten en dieren. Dat leverde een hele verzameling verhalen op, die de moeite zijn om te vertellen. We kennen Rini als een boeiende spreker en met dit ongewone thema komt elke planten- en dierenliefhebber beslist een stuk wijzer thuis. 

Algemene informatie

donderdag 19 november 2020 - 20:00
Locatie: 
de Bimd
Beekseweg 3
Aarle-Rixtel
Nederland
Google Maps image