Kerkrade
Amfibieën & reptielen
zondag29aug2021

Natte excursie naar de Doort

De weergoden waren de deelnemers aan de excursie die Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade naar natuurgebied De Doort bij Echt leidde niet goed gezind. Hoewel we bij droog, maar bewolkt weer starten, begon het na ongeveer een uur bij vlagen steeds weer te regenen. Toch lieten we ons niet uit het veld slaan en genoten van het prachtige natuurgebied. We volgden de 7 km lange wandelroute uit het wandelboekje "Natuurparels in Midden-Limburg". Zo passeerden we de tichelgaten langs de Middelsgraaf. Aan de rand van de metershoge rietkraag bloeide helaas de (fraaie) exoot Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora). Op het water zaten veel eenden, met name Wilde eenden (Anas platyrhynchos), maar ook Krakeenden (Mareca strepera), Tafeleenden (Aythya ferina), Knobbelzwanen (Cygnus olor), Waterhoentjes (Gallinula chloropus) en Meerkoeten (Fulica atra).

Langs de oever van de tichelgaten groeide veel Kleine lisdodde (Typha angustifolia) met ertussen Watermunt (Mentha aquatica), Veenwortel (Polygonum amphibium) en Grote kattenstaart (Lythrum salicaria). Hoewel we de IJsvogel (Alcedo atthis) regelmatig hoorden roepen, konden we deze fraaie soort niet zien.

We liepen langs diverse tichelgaten en toen verder door een oud bos met Zoete kersen (Prunus avium), Essen (Fraxinus excelsior), Zomereiken (Quercus robur) en Hazelaars (Corylus avellana). In de ondergroei stonden Boskortsteel (Brachypodium sylvaticum), Boszegge (Carex sylvatica) en de bessen van Gevlekte aronskelk (Arum maculatum).

We staken de verkeersweg tussen Echt en Dieteren over en kwamen langs een bos met Haagbeuken (Carpinus betulus), Zoete kersen (Prunus avium) en Zomereiken (Quercus robur). Daarna langs akkers verder richting Slek. In de akkerrand groeide Europese hanenpoot (Echinochloa crus-galli). Ook vlogen er veel Gele kwikstaarten (Motacilla flava) rond, waarschijnlijk dieren die op doortrek waren.

Nabij Gebroek verlieten we het laagterras van de Doort en bereikten het middenterras. Vanaf hier was het ook niet meer ver naar het café-terras in Slek waar we genoten van koffie en warme chocomelk.

Daarna vervolgden we onze tocht langs de Middelsgraaf. Tussen de braamstruwelen ontdekten we veel webben van de Wespspin (Argiope bruennichi), goed herkenbaar aan de zigzag erin, het zogenaamde stabiliment. Mooi konden we ook zien hoe een spin binnen enkele seconden een sprinkhaan die in het web belandde helemaal in spinrag inpakte. Sprinkhanen zijn de favoriete prooi bij deze fraaie spinnensoort.

Opeens viel ons oog op een Boomkikker (Hyla arborea) die ondanks de regen op de bramen zat. En toen we eenmaal het zoekbeeld hadden, ontdekten we er nog een handjevol. Een mooi toetje op deze geslaagde excursie.