Kerkrade
Landschap
zondag27jan2019

Lousberg, Soers en Aken

Vandaag ging Olaf Op den Kamp met 18 wandelaars van IVN Kerkrade op weg in en rondom Aken. Allereerst beklommen we de Lousberg, een plateau van Vetschauer kalk uit het Maastrichtien (Krijt) met eronder lagen van Vaalser groenzand en Akense zand. Bovenop is in het Neolithikum de kalksteen behoorlijk overhoop gehaald om vuursteen te delven, de afvalhopen zijn nog duidelijk zichtbaar. Op de Lousberg staat een oude watertoren waarin nu op de bovenste verdieping een ronddraaiend restaurant is gevestigd en vlak daarbij de Tranchot-obelisk, een monument voor deze cartograaf in Franse dienst die de beroemde kaarten heeft gemaakt.
We daalden af door het park met veel taxusstruiken. Af en toe lieten zich vogels als Boomklever, Boomkruiper, Vink en Gaai horen. Een Buizerd vloog geruisloos tussen de bomen door weg. Onderaan hadden we uitzicht op het groene dal van de Soers, nu heel stil, maar vroeger een belangrijk industriegebied. In de 17e en 18e eeuw lagen hier Kopermolens waarin het zinkerts uit La Calamine (het latere Neutraal-Moresnet) werd vermalen ten behoeve van de messingindustrie. Later werden deze molens gebruikt in de opkomende textielindustrie. Ze werden omgebouwd tot volmolens, spinnerijen en ververijen. Zo zagen we de Speckheuer Follmühle, de Tuchfabrik von Gülpen en de Stockheider Mühle.
Langs de Wildbach liepen we richting Schloss Rahe. Bij een regenwateropvangbekken zagen we verse vraat van Bevers. Ook zat er een IJsvogeltje dat vlak voor ons een visje ving en op een takje doodsloeg. Ook de Grote gele kwikstaart zat hier.
Bij restaurant Zum schönen Soerstal konden we even opdrogen bij een lekker bord soep. Daarna in de regen terug naar het startpunt.
Vandaar liepen we verder naar de Akense binnenstad. We zagen de oude stadspoort Ponttor, van de buitenste stadsmuur uit de 14e eeuw, en de Barbarossamauer, de eerste 12e eeuwse stadsmuur. Ook passeerden we het Grosses Haus von Aachen waar vroeger de galmei-erts uit La Calamine werd gewogen en onderzocht. Verder toen naar de Dom waar we nog net voldoende tijd hadden om de troon van Karel de Grote en de fraaie reliekschrijnen, Karlsschrein en Marienschrein, te bewonderen. Ook bezochten we het prachtige raadhuis met een interieur in rococo en barokstijl.