Kerkrade
Landschap
zondag14apr2019

Lentewandeling langs de Schwalm

Vandaag maakte IVN Kerkrade onder leiding van Olaf Op den Kamp een heerlijke wandeling van circa 11,5 km langs de Schwalm tussen Rickelrath en Brempt. We begonnen met een geweldige rondleiding in de Schrofmühle waarbij ons fantastisch werd uitgelegd en gedemonstreerd hoe de molen werkte. We begonnen buiten met het waterrad en het sluisje ervan waarin ook een aalfuik werd gehangen om Palingen te vangen. Daarna zagen we eerst het maalwerk van de graanmolen en vervolgens werd de kollergang van de oliemolen in gang gezet. Het geperste lijnzaad kwam op de vuister en daarna in de slagbank. Wat een klappen!

Meteen een goede start van de wandeling door het "Tal der Mühlen" zoals het Schwalmdal ook wordt genoemd en waar we kennis maakten met nog 5 andere molens.
We liepen eerst langs de Mühlenbach waar in het broekbos Gewone dotterbloem (Caltha palustris), Moeraszegge (Carex acutiformis), Pinksterbloem (Cardamine pratensis) en Paarbladig goudveil (Chrysosplenium oppositifolium) bloeide. In de beek groeide zelfs hier en daar Slangenwortel (Calla palustris).
Daarna verder naar de Molzmühle. Onderweg zagen we veel Wilde mispels (Mespilus germanicus) in knop. Bosanemoon (Anemone nemorosa) en Witte klaverzuring (Oxalis acetosella) bloeiden ook mooi.
Na een tijdje kwamen we in een prachtig beukenbos met geknotte Beuken (Fagus sylvatica). Daar groeide ook Bosereprijs (Veronica montana). Zo kwamen we uit bij het gehucht Schwaam waar we neervleiden op het terras van Gaststätte Timmermans en heerlijk in het zonnetje genoten van Kaffee und Kuchen. Daarna verder door het Schwaam met mooie vakwerkhuizen en huizen met rieten daken. In een weiland bloeide het Muizenstaartje (Myosurus minimus) en op de draden zongen Boerenzwaluwen (Hirundo rustica).
Iets verderop lag een moerasgebied met veel Wilde gagel (Myrica gale) waarbij we mooi de vrouwelijk en de mannelijke bloemen konden zien. Toen verder langs de oever van de kraakheldere Schwalm waarin veel sterrenkroos (Callitriche spec.) groeide. Op de oever groeide zowel Verspreidbladig als Paarbladig goudveil (Chrysosplenium alternifolium/ oppositifolium). Zo liepen we langs Lüttelforst waar achterin de tuinen veel Treurwilgen (Salix babylonica) groeiden. Kort daarop bereikten we de Lüttelforster Mühle. Op enkele oude stronken groeide het Zilveren boomkussen (Reticularia lycoperdon). Verder langs de Pannenmühle en de Radermühle en onder de autoweg 52 door tot we de Brempter Mühle bereikten. Daar nog een gezellige nazit op het terras van Kännchen an der Schwalm.