Kerkrade
Landschap
maandag01apr2019

Heerlijke wandeling op de Sint-Jansberg en Mookerhei

Op zondag 31 maart trok IVN Kerkrade onder leiding van Olaf Op den Kamp vanuit Kerkrade met de eerste trein naar station Mook-Molenhoek, vandaar met de bus naar Plasmolen waar onze wandeling begon. Eerst namen we een kijkje bij de Bovenste Slagmolen, een dubbelslagmolen want met boven- en middenslagrad, aangedreven door Groene Water, Helbeek en hulpmotor. Op de molenvijver zaten enkele Mandarijneenden. Daarna liepen we langs de Helbeek waarin het miegelde van de Driedoornige stekelbaarsjes en waarop ook veel schrijvertjes zaten. In het water zat een mannetje Alpenwatersalamander en langs de oever groeiden Bosbies en Reuzenpaardenstaart. Ook bloeiden er hier en daar Bosanemonen en Speenkruid.
We liepen vervolgens bergop langs de Helkuil en daarna naar de restanten van de villa van Landgoed Sint-Jansberg waar veel Vingerhelmbloem bloeide. Ook stonden er Bleeksporige bosviooltjes en Kleine maagdenpalm en groeide er een enorm aantal Wilde mispels.
Op veel plekken groeide oud beukenhakhout, maar er waren ook percelen met naaldbomen als lariks, Douglasspar, Fijnspar en Grove den aangeplant. De naaldbomen waren aangeplant door de eigenaars van het landgoed.
Via een prachtige beukenlaan beklommen we de Kiekberg en daalden vervolgens af in het Zevendal waar het landschap fraai is ingericht met brede heggen en struwelen, ideaal voor Grauwe klauwier en andere zangvogels. De Sleedoorn en de Zoete kers stonden er al in bloei.
Daarna liepen we bergaf (en weer bergop) naar de Mookerhei waar de Boomleeuwerik floot. Ook genoten we van het prachtige uitzicht op de fraaie kerk van Cuijk.
Via de bossen bij Groesbeek, waar eindelijk de zon doorbrak, liepen we naar Jachtslot de Mookerhei. De uiterst vriendelijke eigenaars van het café boden ons zomaar spontaan een drankje aan hoewel ze eigenlijk druk waren met de voorjaarspoets.
Nu was het nog maar een klein stukje afdalen naar station Molenhoek waar de wandeling eindigde en de trein ons weer terug naar Kerkrade bracht.