Kerkrade
Amfibieën & reptielen
maandag20jul2020

Amfibie- en vleermuisexcursie Anstelvallei

Excursie 17 juli 2020

Tijdens deze jaarlijkse excursie hadden we ideaal weer. Bewolkt en een beetje zwoel. Goed weer dus voor onze doelsoorten: amfibieën en vleermuizen.

Helaas was het poeltje drooggevallen. Toch vonden we er interessante zaken zoals 2 soorten Posthoornslakken, Poelslak en kleine Bruine kikkers. Ook de landslakken lieten zich goed zien. We vonden Barnsteenslak, Wijngaardslak, Gewone tuinslak en Bruine wegslak. Even later werden enkele kleine Gewone padden gespot en gevangen. Ook en grotere Bruine kikker werd bemachtigd.

De deelnemers waren heel erg geïnteresseerd. Jammer genoeg waren er slechts 3 kinderen mee, die gelukkig “nergens” bang voor waren en die de excursie iets extras gaven.

Wij gingen via het “verboden bosje” terug naar de Cranenweijer in de Anstelvallei op weg naar de vleermuizen. Onderweg aan de rand van een bosje kwamen wij een bruin ree tegen dat rustig zat te grazen. Op een openplek in de nabijheid van de paarse brug hoefden wij niet lang te wachten voordat we de eerste Gewone dwergvleermuis zagen. Op de brug zelf vlogen ze vaak over en langs ons heen.

Terug richting vlonderpad werden nog enkele Gewone padden bewonderd. De kinderen waren opgeladen en zochten overal naar deze mooie diertjes.

Op het vlonderpad was het qua vleermuizen een drukte van jewelste. De batdetectoren draaiden overuren.

Op weg naar het startpunt konden we nog een Grote groene sabelsprinkhaan vangen. We lieten zien dat deze rovers toch flink kunnen bijten.

Het was voor ons gidsen een geweldige excursie dankzij de enthousiaste deelnemers. Het aantal deelnemers was lager dan normaal door de coronacrisis. Maar volgend jaar hopen we meer deelnemers te kunnen ontvangen.

Tot gauw.