
Australië is een immens groot continent met een grote diversiteit aan planten en dieren. Olaf Op den Kamp bezocht in 2019 de staat Queensland en doet verslag van zijn reis. Daarin komen diverse, hier onbekende, biotopen aan bod, zoals tropische regenwouden, mangrovebossen, scrubvegetaties en het Great Barrier Reef aan bod. Tijdens zijn reis lag de nadruk op het observeren en fotograferen van de vele exotische vogels, maar ook de bijzondere bomen, zoogdieren en reptielen hebben de nodige aandacht.
Australië is een immens groot continent met een grote diversiteit aan planten en dieren. Olaf Op den Kamp bezocht in 2019 de staat Queensland en doet verslag van zijn reis. Daarin komen diverse, hier onbekende, biotopen aan bod, zoals tropische regenwouden met enorme woudreuzen, wurgvijgen, palmen en bijzondere vogels als Green Catbird en Eastern Whipbird. Op de bosbodem scharrelen diverse soorten wallaby’s rond. Een tweede biotoop zijn de mangroven. Gebieden waar de loop der dingen worden bepaald door de getijden. De bomen staan deels op stelten en hebben zich aangepast aan eb en vloed. Bij laag water vallen de slikbanken droog en verschijnen allerlei soorten wenkkrabben en slijkspringers. Deze worden belaagd door exotische ijsvogels, reigers en Slangenhalsvogels.
Het grootste natuurgebied van Australië is het Great Barrier Reef. Rondom koraalatollen met hagelwitte stranden ligt een ondiepe zee met koralen, bijzondere vissen en zeeschildpadden.
Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Hier leven Dingo’s, Australische wilde honden. Ook zijn er grote varanen, haaien, dolfijnen en manta-roggen te vinden. Langs de kust trekken jaarlijks grote groepen Bultruggen om in het warme, ondiepe water hun jongen ter wereld te brengen.
Naast deze bijzondere biotopen, komen ook de alledaagse vogels uit de steden en dorpen aan bod. Deze zijn in grote getalen aanwezig en de een oogt nog exotischer dan de ander. Wat te denken van Honinglorries, Geelkuifkakatoes, Honeyeaters of Bijeneters ?