Kerkrade
Landschap
Op
zondag07nov202109:00

Dagwandeling door het dal van de Wehebach in de Duitse Eifel

Over oude pelgrimswegen tussen Kloster Wenau en de Laufenburg

Op zondag 7 november maakt IVN Kerkrade onder leiding van Olaf Op den Kamp een dagwandeling in de Duitse Eifel. Deze start vanuit het pottenbakkersstadje Langerwehe. We lopen door het landschapspark Kammerbusch met zijn mysterieuze bouwwerken naar klooster Wenau. Dit Praemonstratenzerklooster werd in de 12e eeuw gesticht. De kloosterkerk, een drieschepige basilica, is opgetrokken uit breuksteen en werd in de 17e en 18e eeuw vernieuwd. Langs het klooster loopt de Middeleeuwse pelgrimsroute die de pelgrims uit Keulen en Düren naar Kornelimünster en Aken volgden tijdens de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart.
We volgen de Wehebach verder tot in Schevenhütte en bereiken de uitgestrekte bossen van het Hürtgenwald. Hier ligt de ruïne van het eenzaam gelegen klooster Schwarzenbroich. Dit voormalige klooster van koorheren van de Orde van het Heilig Kruis stamt uit de 14e eeuw en ligt langs de Middeleeuwse pelgrimsroute van Düren via Gürzenich en Schevenhütte naar Aken. In de 15e en 16e eeuw werd het vergroot doordat er zonen van rijke edelen intraden. Met deze inkomsten kon de kloosterkerk herbouwd worden. In 1802 werd het klooster door de Fransen opgeheven. Na een brand in 1835 verviel het klooster tot een ruïne. Tot de Tweede Wereldoorlog was het een geliefd plekje voor uitstapjes. Tijdens de Slag om het Hürtgenwald in 1944 werden de restanten tot op de fundamenten verwoest.
Langs de Rothenbruchbach bereiken we de Middeleeuwse Laufenburg. De 12e eeuwse Laufenburg, gesticht door de Graven van Limburg, is een hoogteburcht met één halfronde en drie ronde hoektorens. In 1359 kwam ze in bezit van de Grafen van Jülich.

De wandeling is 16 km lang en gaat zowel over verharde, geasfalteerde wegen als over smalle bospaden. Desgewenst kan halverwege een auto worden neergezet, zodat ook een variant van 7 km denkbaar is.
Denk aan goede schoenen en eten en drinken voor onderweg.
In de namiddag zullen we in de Laufenburg een kop koffie drinken en mogelijk brengen we na afloop van de wandeling een bezoek aan het pottenbakkersmuseum in Langerwehe. Denk dus aan kleingeld.
We vertrekken om 9.00 uur met auto’s naar Langerwehe waar de wandeling om 9.40 uur start bij het Töpfereimuseum, Pastoratsweg 1 te Langerwehe. Aanmelden via
ivn.kerkrade@gmail.com. Meer info bij Olaf Op den Kamp via tel. 06-22188175.
 

Olaf Op den Kamp
Uw gids:
Olaf op den Kamp
IVN Kerkrade Voorzitter

Algemene informatie

zondag 7 november 2021 - 09:00 tot 16:30
Locatie: 
parkeerplaats Continium
Hambosweg
6466 XZ Kerkrade
Nederland
Extra Informatie: 

Denk aan drinken en een lunchpakket, evenals aan uw paspoort of identiteitskaart.
Indien u rechtstreeks wilt rijden kunt u om 9.40 uur bij de parkeerplaats van het Töpfereimuseum Langerwehe zijn, het adres is: Pastoratsweg 1, 52379 Langerwehe.

Contactpersoon: 
Google Maps image