Kerkrade
Natuur in de Buurt
Vanaf
woensdag18mrt202008:45

Boomfeestdag 18 maart 2020 afgelast zie extra informatie

In samenwerking met de gemeente Kerkrade, IVN Kerkrade, afdeling educatie van de Botanische Tuin en BS Steltloper wordt op woensdag 18 maart de Boomfeestdag 2020 gehouden met ca 53 kinderen van groep 7.

Dit jaar is gekozen voor het Olmenplein in de wijk Chevremont. Het was van oorsprong een open stuk tussen 2 straten: de Ahornstraat en de Pastoor van der Heijdenlaan. Vroeger heette deze wijk in de volksmond St. Pietersrade de nu huidige Acaciastraat, Ahornstraat, Berkenlaan, Lindenlaan, Olmenplein, Platanenstraat en St. Paulusstraat. In 1927 kwam nog de Kastanjestraat erbij. Door de grote vraag naar mijnwerkers werd in 1922 deze wijk met de toenmalige huizen gebouwd door de mijnen. De oude mijnwerkers huizen hebben nu plaatsgemaakt voor de huidige nieuwbouw. Het Olmenplein heeft door de jaren heen verschillende functies gehad zoals langdurig als kermisterrein, marktterrein en evenemententerrein. Vroeger startte hier de carnavals optocht. Olm is een oude benaming voor de Iep, misschien klinkt die naam wat bekender dan olm, maar wie kent het kinderlied van “de uil zat in de olmen….”nog. De naamgeving dateert van 20 maart 1923.

De bewoners van de omliggende straten hebben in samenspraak met de gemeente ervoor gezorgd dat het Olmenplein een mooi natuurlijk aanzien krijgt. Nu worden er nieuwe grote olmen geplant, waar het plein ook zijn naam aan te danken heeft. Deze Olmen of Iepen zijn ook belangrijk voor de Iepenpage die leeft in dit gebied. Het huidige gele zand maakt plaats voor asfalt met een mooie afwerklaag, maar wat nog veel belangrijker is, er zullen struiken, heggen en bloeiende planten worden aangeplant die als voedsel dienen voor insecten.

De kinderen van groep 7 mogen bij deze klus de handen uit de mouwen steken en kunnen naderhand als ze weer gaan wandelen of spelen in dit gebied hun eigen werk bewonderen.

Op die ochtend van woensdag 18 maart 2020 zal de hele groep vanaf school, met het gereedschap, naar de “bomenfabriek” aan de Dir. Cortenstraat lopen. Daar staat een grijper klaar die een grote iep zal uitgraven. Dan zullen we achter deze grijper aanlopen in de richting van het Olmenplein. De boom wordt dan met kluit in een speciaal hiervoor uitgegraven plant gat geplaatst. Een aantal iepen is al van te voren geplant. Er zijn sleuven gegraven voor de haagbeuken die langs de paden worden aangeplant (10 per meter om en om). Dit is ongeveer de lengte van een handschepje tussen de planten. De grond kan dan met de steekschop weer voorzichtig terug de sleuven in en worden aangestampt zodat de planten stevig staan.

De vaste planten liggen al klaar op de plek waar ze geplant moeten worden. Hier wordt dus zelf een plant gat gegraven, dat diep genoeg is voor de plant.

Om deze Boomfeestdag goed te laten slagen zou het fijn zijn als er ook hulpouders/ opa's of oma's meedoen.

De wethouder zal ook een handje helpen bij het dichtgooien van een plantgat en zodoende een steenje bijdrage.

Het weer is een factor die we niet onder controle hebben. Als het weer het ook maar enigszins toelaat gaat alles natuurlijk door. Bij heel slecht weer wordt de situatie maandag 16 maart ter plekke  bekeken en bij ernstige twijfel wordt afgezegd. Wij hopen natuurlijk dat alles gewoon doorgaat.

Het ochtend programma ziet er als volgt uit.

8.45 u. De groep loopt met het gereedschap naar de “bomenfabriek” aan de Dir. Cortenstraat

9.55 u. De groep loopt achter de grijper aan, die een iep vervoert naar het Olmenplein.

9.15 u. Welkomstwoord en toespraak wethouder.
9.25 u. Planten van een iep door de wethouder, genodigden  en 3 afgevaardigden van de groep.
9.30 u. Start: Kinderen en hun begeleiders worden in het gebied verdeeld en gaan aan de slag.

10.00 u. Korte pauze (boterham of koekje en drinken)

10.15 u. Wissel1: Verder met planten

Aan de hand van een roulatiesysteem wisselen de groepen zodat iedereen met verschillend plantmateriaal kan werken. (steeds 30 minuten werken en dan wisselen)

10.45 u. Wissel 2: Verder met planten

11.15 u. Afronden werkzaamheden en verzamelen/schoonmaken van materialen
11.30 u. Versnapering wordt uitgedeeld (afval in bakken en zakken)
11.45 u. Kinderen vertrekken richting school
Niet vergeten:

18 maart: denk aan :

* oude kleren/schoenen/werkhandschoenen
* gereedschap (gemarkeerd)
* plastic zak voor vies gereedschap of schoenen (in auto)

 

 

Theo Wegh
Uw gids:
Theo Wegh
Passie voor de natuur

Algemene informatie

woensdag 18 maart 2020 - 08:45 tot 11:45
Locatie: 
Chevremont
Olmenplein 12
6463 EV Kerkrade
Nederland
Extra Informatie: 

Na overleg met de afdeling openbare orde en veiligheid hebben we helaas moeten besluiten om de boomfeestdag 2020 af te gelasten. Het wordt niet verantwoord geacht om een dergelijk evenement doorgang te laten vinden gezien de huidige maatregelen in het kader van de bestrijding van het Coronavirus. Graag wil ik jullie allen hartelijk danken voor jullie inspanningen die jullie geleverd hebben voor de boomfeestdag 2020 in Kerkrade. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer wel een boomfeestdag organiseren in Kerkrade.

Contactpersoon: 
Google Maps image