IVN Zoetermeer
IVN
vrijdag23sep2022

Zonnige nazomer excursies

 

Donderdag 22 september, een dag waarop we van de zomer naar de herfst overgaan. Onder bijna zomerse omstandigheden hebben we met vijf IVN gidsen excursies verzorgd voor groepen medewerkers van een ministerie die voor een dagje uit hadden gekozen voor een begeleide natuurwandeling. Excursie 22 sept 2022De deelnemers kwamen in 2 groepen in de ochtend en middag met een bus naar het natuurgebied de Balij in Rokkeveen. Dankzij het heerlijke weer werden het stuk voor stuk ontspannen wandelingen. De natuur bood van alles wat: de eerste paddenstoelen in het bos, de eetbare natuur vol met bessen en noten en een plantenwereld die zich in allerlei fases van groei en bloei liet zien.

Excursie 22 sept 2022De ene groep ging mee met de gidsen die de in het bos ontluikende wereld van de paddenstoelen lieten zien. Zwammen zijn de ‘bloemen’ van ondergrondse schimmels en ze knallen er nu al behoorlijk uit.

 

Het Balijbos herbergt ieder najaar weer een schat aan prachtige en soms zeldzame exemplaren.


Excursie 22 sept 2022Een andere gids nam een groepje mee om ze te laten zien wat met name in de nazomer allemaal in de natuur te vinden is aan eetbare zaden en noten. En wat de plantenwereld ons kan bieden aan geneeskracht. 

 

Excursie 22 sept 2022De derde groep kon in het Libellenreservaat een bijzondere plantenwereld bewonderen. Met het weer van afgelopen zomer en door het maaien in dit gebiedje, hebben veel planten nu een tweede groei- en bloeiperiode. Planten en struiken tonen vaak nog alle fases: knoppen, bloemen en uiteraard nu ook uitgebloeid met prachtige pluizen en zaadjes. Door met loepjes de kleine details te bekijken, ging een heel nieuwe wereld voor de deelnemers open.

Beide keren namen we afscheid van groepen die blij verrast waren door wat we ze aan natuur hadden voorgeschoteld. Voor ons was het ook weer een welkome gelegenheid om zo met mensen door de natuur te trekken, nadat dit afgelopen corona jaren niet mogelijk was.

Dank ook aan de medewerkers van de stadsboerderij De Balijhoeve, waar we tussen de excursies door onze pauze konden houden.

Excursie 22 sept 2022