IVN Zoetermeer
Natuur
vrijdag01jun2018

Verslag Westerparkdag 27 mei 2018

Een zonnig ‘Feest in het park’

Na een lange voorbereiding zijn we dan uiteindelijk zover dat we aan de Westerparkdag 2018 kunnen gaan beginnen. 

Ik ben er zelf niet bij wanneer de harde en toegewijde werkers in de ochtend beginnen, maar als ik er eenmaal ben is te zien dat er hard is gewerkt. En er werd nog steeds hard gewerkt onder de warme zonnestralen. De weergoden lijken ons die dag erg gunstig gezind, hoewel het voor de opbouwers niet de meest ideale weersomstandigheden zijn, dragen die zonnestralen toch bij aan de feestelijkheid. 

Langzaam maar zeker lijkt de Westerparkdag tastbare vormen aan te nemen. Mensen worden bevraagd, aangesproken, onduidelijkheden lijken weggenomen te worden en iedereen is klaar voor de start en gereed om de bezoekers te verwelkomen. 

Als dan Marco Lurks, Robin Paalvast en Ad de Waal Malefijt gereed zijn met hun motiverende betoog, wordt de watertap van Dunea onthuld. De tap mag meteen de dienst bewijzen, het water is meer dan welkom die stralende dag.
 

De Westerparkdag is officieel geopend! 

Het thema van de Westerparkdag 2018
is ‘ Feest in het park’. Om alle bekende en reeds gepubliceerde redenen is het feest, de bezoekers maken het zeker compleet! Er staan diverse stands, waaronder die van fotograaf Linthout, met oa prachtige trouwfoto’s  gemaakt in het Westerpark. 

Tegenover de expositietent vermaken de kinderen zich de hele dag op het gras als jongleur en  onder begeleiding van de IVN vrijwilligers zijn er diverse kinderactiviteiten. Alleen daar lijkt het feest al geslaagd. 

Tussen de velden, ’t Westpunt en langs het pad is ook genoeg te zien en te doen. Zo streelt de geur van heerlijk vers eten verleidelijk langs de neus, staan er diverse organisaties die zich inzetten voor goede doelen en worden de schapen geschoren. Wat zal het voor die dieren een opluchting zijn om de jas uit te kunnen trekken met dat warme weer! Natuurlijk is er nog veel meer te doen en te bekijken, als ik iets niet vermeld dan komt dat omdat ook ik veel indrukken heb opgedaan die dag. 

’t Westpunt lijkt een verzamelplek te zijn
voor de rondleidingen die gegeven worden door enthousiaste medewerkers, het animo is groot. Maar dat kan ook haast niet anders, want er wordt en enthousiast geworven voor de rondleidingen, er zijn boeiende gidsen en de schaduw kan makkelijk worden opgezocht in bijvoorbeeld de natuurtuin. 

Er zijn nog meer redenen om rond te lopen in de omgeving van ’t Westpunt, zoals de kriebeldiertjes. Een paar uit de kluiten gegroeide slakken, of een Amerikaans rivierkreeftje en andere onderwaterdiertjes. Een enkele durfal neemt een slak op de hand en laat zich verwonderen over hoe koel zo’n diertje aanvoelt. 

En als dan de dag voorbij is
de mensen weer huiswaarts keren, de zon heel even plaats heeft gemaakt voor wat verkoelende druppels, zijn er de mensen die de handen uit de mouwen steken. De boel mag weer afgebroken, de voertuigen het terrein op. 

En nog net op tijd, in al die drukte, kan ik een ijsje bemachtigen en heel even op een bankje voor ’t Westpunt genieten van een geslaagde dag. 

Een feest in het park, voor mij is het dat meestal wanneer ik in het Westerpark ben en vandaag voor al die bezoekers leek het ook een feest te zijn. Zonder de inzet van zoveel mensen was het niet mogelijk geweest.

Op naar het volgende (groene) feest in het Westerpark! 


Meer informatatie over Westerparkdag 2018


Verlsag: IVN gids Rebecca Hofman