IVN Zoetermeer
Natuur in de Buurt
maandag17sep2018

Verslag van de Wandeling met natuurbeleving in het Buytenpark op 16 september 2018

Op zondag 16 september 2018 organiseerde de IVN Zoetermeer e.o. een Wandeling met natuurbeleving en verhalen over de oorspronkelijke bewoners van de Yukon, Canada. (Voorheen bekend als indianenwandeling).

Tijdens deze wandeling ervaar je hoe de Canadese Wolfclan de Herfst beleeft en met welk Element dit seizoen verbonden is. Herfstkleuren laten zien dat er verandering op komst is. Er zijn vruchten te oogsten en de beer zoekt zijn hol op. De wandeling is in het Buytenpark en duurt zeker 2 uur. Vanwege het 'stille en beleef-'karakter is de activiteit alleen geschikt voor volwassenen en stevig schoeisel wordt aanbevolen! Deze tekst stond op de website van het IVN vermeld.

Dit maakte ons nieuwsgierig hoe Indianen met deze veranderingen van de jaargetijden omgaan en ook dit beleven. Onze gids Jacqueline kent deze Indianen persoonlijk en hun gebruiken en ceremoniën. Ze vertelde ons tijdens de wandeling wat de betekenis en de belevenis hiervan is. Ook mochten de deelnemers deze gebruiken ervaren door zelf mee te doen. Dan beleef je met de trom echt de betekenis hiervan. Door deze wandeling krijg je heel veel ontzag voor Indianen hoe ze denken en met hoeveel respect ze met de natuur omgaan en ook heel zuinig op zijn. Wij kunnen daaruit heel veel lering trekken.

indianenwandelingindianenwandelingindianenwandeling

Verslag en foto's: Fred Bernhart